France Foreign Minister Jean-Yves Le Drian, left, talks with European Union foreign policy chief Federica Mogherini during an EU foreign ministers meeting at the EU Council in Brussels on Monday, Jan. 22, 2018. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

EUs medlemsland kommer ikke til å anerkjenne staten Palestina nå, men vurderer å åpne formelle forhandlinger om en assosieringsavtale som plaster på såret.

Palestinas president Mahmoud Abbas var spesielt invitert lunsjgjest da utenriksministrene i EU møttes i Brussel mandag.

Besøket ble satt opp etter et tilsvarende møte mellom EUs utenriksministre og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i desember, bare dager etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump har høstet bred internasjonal fordømmelse for beslutningen, som kan gjøre det enda vanskeligere å få fredsprosessen i Midtøsten i gang igjen.

Ber om anerkjennelse

Fredssamtalene har ligget brakk siden 2014, og hovedtema for lunsjmøtet i Brussel var hva EU kunne gjøre for å blåse nytt liv i dem.

På vei inn til møtet kom Abbas med en klar oppfordring til EUs medlemsland om så raskt som mulig å gi offisiell anerkjennelse til staten Palestina. Ifølge Abbas står dette ikke i noen motstrid til målet om å få i gang igjen fredssamtalene.

– Det vil tvert imot oppmuntre det palestinske folk til å fortsette å håpe og vente på fred, sa han.

Noen anerkjennelse er likevel ikke på trappene med det første. Grunnen er at dette er en suveren beslutning for hvert enkelt medlemsland. Så langt har bare 9 av de 28 medlemslandene anerkjent Palestina som stat.

Ønske om konkret resultat

I forkant av møtet i Brussel ga franske diplomater uttrykk for bekymring for signaleffekten av å sende Abbas tomhendt hjem.

Frankrike tok til orde for å veie opp ved å blåse støvet av et lite kjent punkt i handlingsplanen som EU har inngått med den palestinske selvstyremyndigheten. Der heter det at EU «så snart som mulig» skal åpne formelle forhandlinger med palestinerne om en full assosieringsavtale. Et løfte om å åpne slike forhandlinger vil være et konkret resultat, ble det påpekt.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini bekrefter at spørsmålet er blitt diskutert de siste ukene og dagene.

– Vi vil fortsette samtalen om denne muligheten de kommende ukene. Dette er ikke en sak som forsvinner fra agendaen vår, sier hun.

Forberedende stadium

Men spørsmålet ble ifølge Mogherini ikke diskutert direkte med president Abbas.

Det er foreløpig uklart hvor bred støtte forslaget har. Det franske initiativet kommer i en periode der EU har strevd med å få medlemslandene til å snakke med én stemme om konflikten i Midtøsten.

EU har ikke vedtatt noe mandat for formelle forhandlinger med palestinerne. EU-kilder understreker i tillegg at eventuelle forhandlinger uansett kun vil være forberedende.

– Selve avtalen kan ikke undertegnes og tre i kraft før det faktisk fins en palestinsk stat, forklarer en høytstående EU-tjenestemann.

Kosovo har avtale

EU har i dag assosieringsavtaler med en rekke land, inkludert Israel. Avtalene er et rammeverk for tettere politisk og økonomisk samarbeid med EU.

Også Kosovo har en assosieringsavtale med EU, selv om fem medlemsland fortsatt ikke har anerkjent Kosovo som selvstendig stat.

Kravet fra EU om at staten Palestina må være en realitet før en assosieringsavtale kan tre i kraft, er derfor ikke ensbetydende med anerkjennelse fra samtlige EU-land.

(©NTB)