Paven Francis, (venstre), og Sheikh Ahmed el-Tayeb, imamen fra Egypts Al-Azhar, bytter ut en felles uttalelse om "menneskelig broderskap" etter et møte i Abu Dhabi, mandag, februar. 4, 2019. Paven Francis har hevdet i det første pavelige besøket på den arabiske halvøy at religiøse ledere har plikt til å avvise all krig og forplikte seg til dialog. (AP Foto / Andrew Medichini)

Det var under hans historiske besøk til De forente arabiske emirater i forrige uke at pave Frans underskrev et dokument om «menneskelig brorskap» sammen med storimamen ved Al-Azhar-universitetet.

I dokumentet tok de to religiøse lederne ifølge Dagen avstand fra drap og ekstremisme, individualisme som fører til materialisme, fra angrep på familien som institusjon, og fra blant annet menneskehandel, abort og eutanasi.

Religionsmangfold

Men ifølge avisen har det vakt debatt at det i dokumentet heter at «mangfoldet av religion, farge, kjønn, rase og språk er villet av Gud i hans visdom, som han skapte menneskene gjennom. Denne guddommelige visdommen er kilden som retten til trosfrihet og friheten til å være forskjellig er avledet fra».

I avslutningen skriver de at erklæringen kan være et vitnesbyrd om «storheten i tro på Gud som forener delte hjerter og løfter menneskets sjel».

Kirken møtte jødehatende stormufti: Inspirerende, sier biskop Helga Haugland Byfuglien

Sjuskete

Katolikk og kirkehistoriker Bernt T. Oftestad sier til avisen at han mener dokumentet bærer preg av «sjuskete teologi».

– I sak etter sak tildekker paven i stedet for å klargjøre, sier Oftestad.
Han mener dokumentet avspeiler at pave Frans gjennomgående forklarer mangfoldet i verden ut fra én substans eller ett prinsipp, såkalt monisme, og dermed heller ikke ser tilværelsen som en kamp mellom Gud og satan. Kirkehistorikeren mener også at mye av det som fremstilles som fellesverdier i dokumentet, egentlig er dype forskjeller – blant annet i synet på familie og materialisme.

– Paven har et sosialetisk anliggende om fred i verden, men samtidig tukler han med frelseslære og andre ting, mener Oftestad.