Saudi-Arabia forsvarer en app som ifølge kritikere lar menn spore sine kvinnelige slektninger.
Appen Absher, som ble lansert av det saudiarabiske innenriksdepartementet i 2015, lar brukerne fornye pass, visum og flere andre elektroniske tjenester. Kritikere mener appen muliggjør misbruk mot kvinner og jenter ved å la menn spore bevegelsene deres.
Appen tilbyr tjenester til alle borgere «inkludert kvinner, eldre og mennesker med spesielle behov», sier innenriksdepartementet. Den er tilgjengelig gratis på telefoner fra Apple og Android.
Under loven i Saudi-Arabia må kvinner ha samtykke fra sin mann eller en nær slektning for å fornye passet sitt eller forlate landet.
Innenriksdepartementet kaller kritikken en «systematisk kampanje» for å så tvil om formålet med appen, og sier de tar avstand fra forsøk på å gjøre politikk av appen.
Den amerikanske senatoren Ron Wyden oppfordre Apple og Google til å fjerne appen, og skriver på Twitter at den fremmer «misbrukende metoder mot kvinner».
Administrerende direktør Tim Cook i Apple sa til National Public Radio denne uken at han ikke hadde hørt om appen, men at han ville «sjekke det ut».
Kongeriket har blitt møtt med sterk kritikk fra flere hold etter beskyldninger om at kronprins Mohammed bin Salman sto bak det brutale drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi i fjor.
Kronprinsen fikk mye oppmerksomhet og ble sett som en reformvennlig og moderne leder in spe etter å ha lovet sosiale og økonomiske reformer i kongeriket, men Saudi-Arabia har siden arrestert en rekke menneskerettighetsforkjempere og kvinnelige aktivister.
I januar ble den saudiarabiske tenåringen Rahaf Mohammed al-Qunun verdenskjent da hun flyktet fra sitt hjemland.
18-åringens flukt har ført til en debatt på sosiale medier blant unge saudiarabiske kvinner – og menn – om den strenge vergemålspolitikken, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Hun ble stanset på en flyplass i Bangkok, der hun ba for sitt liv og hevdet at familien mishandlet henne både fysisk og psykisk, og at hennes mannlige verge hadde anmeldt henne for å reise uten hans tillatelse. Hun hevdet at familien kom til å drepe henne hvis hun ble sendt hjem, noe de selv har benektet.
Thailandske myndigheter truet med å sende henne hjem, men gjennom å skrive om situasjonen sin på Twitter klarte al-Qunun å tvinge fram en helomvending.
Etter å ha fått innvilget status som flyktning av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) bor Rahaf nå i Canada.