Kripos mener det er rettslig og etisk «uholdbart» at det digitale grenseforsvaret kan finne informasjon om seksuell misbruk av barn på nett, uten å dele det.
Kripos leverte innspillet i et høringssvar til et lovforslag E-tjenestens informasjonsdeling, skriver Aftenposten.
Lovforslaget gjør det mulig for E-tjenesten å lagre informasjon om vår digitale bruk som krysser grensen. Informasjonen skal lagres i 18 måneder. Kripos mener at forslaget gir dem for snever adgang til den lagrede informasjonen.
Ifølge Kripos kan det gi negative konsekvenser for deres mulighet til å håndtere alvorlig og samfunnsskadelig kriminalitet. De peker særlig på dersom myndighetene kan komme over informasjon om pågående seksuelt misbruk av barn, for så å slette informasjon uten å følge det opp.
I høringssvaret skriver Kripos at lovteksten er «rettsteknisk mindre god» og motivene bak lovforslaget er «relativt diffuse». De mener at de rettslige rammene for informasjonsinnhenting framstår som «noe fragmentarisk og uklart».
Det såkalte Lysne II-utvalget, som ble satt ned i 2016, konkluderte med at E-tjenesten bør få etablere DGF – Digitalt grenseforsvar. De konkluderte også at E-tjenesten bør få innhente informasjon også fra kabelnettet, ikke bare fra satellitt.