EU vil tømme møterommene for briter når overgangsperioden etter Brexit starter. Det vekker forargelse i London.
Mandag vedtok EUs ministerråd et formelt mandat for forhandlingene om en overgangsperiode etter Brexit.
I mandatet krever ministerrådet at Storbritannia i overgangsperioden skal være bundet av EU-retten i sin helhet. Men britene får ikke være med på å bestemme hvordan lovverket skal se ut.
Det betyr at britenes representanter må ut av EUs lovgivende institusjoner. De får heller ikke delta i styringen av EUs kontorer og byråer.
Britiske medier spår vanskelige forhandlinger om hvor stor tilgang Storbritannia skal få.
Bekymringen er primært knyttet til lover som vedtas etter at overgangsperioden har startet. EUs krav er at også disse må gjelde i Storbritannia, men uten at britene får være med på å vedta dem.
Det har fått enkelte politikere til å spørre seg om ikke Storbritannia i overgangsperioden vil bli redusert til et rent lydrike for EU.
Storbritannias brexitminister David Davis har avvist bekymringene som overdrevne.
– Vi skal fortsatt gjøre vår stemme hørt, sa han i en tale fredag.
Davis viser til at det vanligvis tar rundt to år fra viktige lovforslag legges fram i EU, til de trer i kraft. Det betyr at britene i praksis vil ha vært med på å utforme det meste som vedtas i overgangsperioden.
Den britiske ministeren gjør det likevel klart at det trengs en ordning for å håndtere situasjoner der EU vedtar lover som britene ikke liker.
Oppstår det slike situasjoner, må det finnes et system for dialog, mener han.
I forhandlingsmandatet åpner EU riktignok for at britene «unntaksvis» kan få delta på møter i EU-kommisjonens komiteer og ekspertgrupper og i enkelte andre utvalg der medlemslandene er representert. Men Storbritannia får ikke stemmerett på møtene.
Forutsetningen for slik deltakelse er at diskusjonene dreier seg om spørsmål som berører Storbritannia direkte, eller at britisk deltakelse er nødvendig og i EUs interesse.
EU foreslår 31. desember 2020 som sluttdato for overgangen, men diplomater har åpnet for at datoen kan bli justert ved behov.
Det er ventet at første forhandlingsrunde om overgangsordningen vil starte om få dager.
(©NTB)