Snart kan det bli slutt på å måtte skur klokken frem eller tilbake to ganger årlig. Et vedtak i EU-parlamentet fører oss et skritt nærmere realisering.
Et vedtak EU-parlamentets transportkomite gjør i dag, 4. mars, vil føre til at fjerningen av tidsendringene er nærmere et flertall. Dette rapporterer Bild.
Transportkomiteen ser ut til å gå inn for et kompromissforslag der vinter- og sommertidene avskaffes fra og med 2021, noe senere enn det EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har tatt til orde for. Men forslaget betyr uansett at det går mot en slutt på den nåværende ordningen, som også Norge er en del av.
Hittil har fire andre komiteer i EU-parlamentet anbefalt en avskaffelse. Det gjelder Helseutvalget, Landbruksutvalget, Næringsutvalget og Indremarkedskomiteen. De anbefalte en avskaffelse fra og med 2020.
Sannsynlig flertall
Det er sannsynlig at Europa-parlamentets plenum vil følge beslutningen fra Transportkomiteen. Deretter må EU-landene fortsatt være enige.
«I Europaparlamentet er det et stort flertall for avskaffelsen av tidsendringen», sier CDUs europeiske politiker Peter Liese til BILD. Han beklager at transportkomiteen mener det trengs tid frem til 2021, og håper på et flertall for året før.
Men flertall for å avskaffe vinter- og sommertiden er det åpenbart. Den tiden er forbi, også i Norge, som med sikkerhet vil følge EU, enten det nå skjer fra og med neste år, eller året etter.
Les også: EU-ministre: Urealistisk å droppe vintertid allerede i 2019
Problemer i Polen og Spania
Det til tross for at noen stater er imot å avskaffe ordningen av spesielle lokale årsaker, som Polen, fordi solen der i deler av landet vil stå opp rundt klokka 3 om morgenen når vintertiden er lang om sommeren. Ved en evig sommertid, derimot, vil solen i det vestlige Spania ikke stige opp før klokken ti. I verste fall kan enkeltland følge egne regler.
I Tyskland er det solid flertall i befolkningen for å gjøre en slutt på tidsendringene, viser en meningsmåling. Der mener 80 prosent at det bør skje.