French chef Sebastien Bras speaks to a journalist in his three-star restaurant Le Suquet, in Laguiole, southern France, on September 21, 2017, after announcing that he asked not to be included in the Michelin Guide starting in 2018. Sebastien Bras, chef of the three-star restaurant Le Suquet, announced on September 20, 2017, he asked not to be included in the Michelin Guide starting in 2018. / AFP PHOTO / REMY GABALDA

For første har den globalt kjenMichelin-guiden godtatt at en topp kokk reserverer seg mot omtale og oppføring.

Sebastien Bras, som med sirestaurant Le Suquet i byen Laguiole i det sentrale Frankrike har hatt tre stjerner i hele 18 år, orker ikke presset mer.

Sist september sa han at han ikke lenger ville utsette seg og de ansatte for en situasjon der én uheldig rett kunne ødelegge restaurantens renommé. Nå ber han om å bli fjernet fra enguide som for mange det er en drøm å bliomtalt av.

– Det er vanskelig for oss å ha en restaurant guiden som ikke ønsker å være der. Det er første gang vi får en slik forespørsel, sier Dorland Clauzel til AFP.

Vanligvis tas en restaurant ut hvis det blien ny eier, eller hvis konseptet endres radikalt. Nå blir le Suquet ikke å finne i 2018-utgaven av Michelin-guiden som kommer på markedet mandag.

– Kanskje blir jeg mindre berømt etter dette. Men det kan jeg leve med, sier Bras. Han arvet den berømte restauranten etter sin far. Nå skal han starte noe helt nytt, uten å bekymre seg om maten blir godtatt og belønnet med stjerner av Michelins utsendte smaksinspektører.

Flere av Frankrikes store kokker har de siste årene stengt sine restauranter med henvisning til umenneskelig arbeidspress og skyhøye forventninger.

Og bak det hele ruver tragedien der kokken Bernard Loiseau i 2003 begikk selvmord etter å ha hørt rykter om at han ville miste én stjerne i Michelin og «bare» få to.

NTB-AFP

per.christensen@ntb.no