Spanias tidligere statsminister Mariano Rajoy. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

Håndteringen av krisen i Catalonia gjør at Spania risikerer å bli nedgradert på en viktig demokratirangering, ifølge en tankesmie.

Landet risikerer å ikke lenger tilhøre det gode selskap av «fullstendige demokratier», men i stedet havne i kategorien «ufullstendige demokratier», advarer gruppen som setter sammen den årlige rangeringen.

I fjor gikk Spanias poengsum ned fra 8,30 til 8,08 på demokratiindeksen til Economist Intelligence Unit (EIU). Det skjedde som følge av «forsøket på å bruke makt for å stanse Catalonias ulovlige folkeavstemning 1. oktober og behandlingen av politikere som er for uavhengighet».

Selv om den siste poengsummen er over de 8,01 poengene som kreves for å regnes som et fullstendig demokrati, sier redaktør Joan Hoey i EIU at landet kan score enda lavere, avhengig av hva som skjer i år.

En hel verden fulgte med da den spanske staten og politiet slo hardt ned på den katalanske folkeavstemningen. Senere ble også regionalforsamlingen tvangsoppløst, det ble utskrevet nyvalg og flere politikere ble siktet for oppvigleri. Den spanske regjeringen sier den holdt seg innenfor loven, men det er ikke nødvendigvis nok for Hoey.

– Å bruke juss på en hardhendt måte for å håndtere det som i bunn og grunn er et demokratisk spørsmål og en demokratisk avstemning, tyder ikke på at regjeringen verdsetter demokratiet og vil utvide det, sier hun.

Indeksen er basert på fem kriterier og plasserer land i kategoriene «fullstendig demokrati», «ufullstendig demokrati», «hybridregime» og «autoritært regime». I fjor lå Norge øverst på indeksen, mens Nord-Korea havnet nederst.

NTB-AFP
(©NTB)