I Danmark vet man at menn med somalisk bakgrunn dømmes for vold nesten åtte ganger så ofte som menn med dansk bakgrunn. Det er statistikk Fremskrittspartiet etterlyser i Norge.
Slik innleder Dagbladet sin reportasje etter Listhaug og Helgeim sitt nylige besøk i Danmark.
I 12 år har det kommet ut en årlig rapport om hvordan det går med integreringen i Danmark. I utgangspunktet var den bestilte rapporten ment som et engangstilfelle i 2007. Men tallene var så interessante at det ble et årlig fenomen.
– Statistikken vi publiserer om innvandring skaper mye offentlig debatt, og vi blir kritisert fra begge sider. Både av dem som mener vi går altfor langt og viser for mye, og dem som sier at vi ikke viser hele bildet, sier Henrik Bang, sjefen for innvandringsstatistikken i Danmarks Statistikk, til Dagbladet.
Les også: Tusen somaliere mister oppholdstillatelsen i Danmark: Reis hjem og bygg opp deres eget land
Ikke særlig overraskende
Ingen som følger med vil bli særlig overrasket over innholdet i rapportene. Det er overrepresentasjon når det gjelder vold og annen kriminalitet, selv om man justerer for såkalte sosioøkonomiske forhold. Men Danmarks statistikk, som tilsvarer norske SSB, ser på det som en samfunnstjeneste:
– Vi ser at statistikken om innvandring er den som vekker mest interesse av det vi publiserer. Det er over dobbelt så mange visninger av denne statistikken som den som har nest flest, sier Bang.
En skremmende trend er at etterkommere, eller andre generasjons innvandrere, faktisk er mer kriminelle enn sine foreldre. Dette bryter totalt med idéen om at ting «går seg til» med tiden.
Stigmatisering?
Selvsagt må journalisten stille spørsmålet: – Kan det virke stigmatiserende å publisere denne statistikken?
– Det er ikke sånn at du på bakgrunn av denne statistikken kan si at en enkeltperson er kriminell. Men vi mener det er av stor samfunnsmessig betydning å vite dette, og da publiserer vi det. Vi ser også at det er stor interesse for nettopp denne statistikken i den offentlige debatten, sier Henrik Bang i DST.
Jon Engen-Helgheim er imponert
– Det jeg tar med meg etter å ha hørt på Danmarks Statistikk er at vi må få fakta på bordet i stedet for å diskutere om integreringen går bra basert på følelser, sier Engen-Helgheim.
Engen-Helgheim åpner også for at SSB kan vente seg større krav til å publisere den statistikken Fremskrittspartiet etterlyser. Han mener at også Norge må vurdere å bruke styringsmakten for å få fram korrekt statistikk:
– Jeg skulle ønske det var unødvendig, men vi ser at det er et behov for mer fakta på området og danskenes modell er noe å strekke seg etter.