Regjeringen i Finland går av etter at den ikke klarte å få gjennomslag i Riksdagen for en omfattende helsereform.
Statsminister Juha Sipilä fra det liberale Centerpartiet leverte fredag sin avskjedssøknad til president Sauli Niinistö, melder rikskringkasteren Yle.
Regjeringen har ikke klart å få flertall i den finske Riksdagen for sine forslag til omfattende helsereformer. Dermed besluttet Sipilä at regjeringen går av.
Sosial- og helsereformen har bestått av flere deler, og til sammen har de utgjort en stor pakke. For stor for mange, ifølge avisen Hufvudstadsbladet.
Sipilä har flere ganger sagt at helsereformen er regjeringens største og viktigste prosjekt, og han har tidligere signalisert at han ville gå av dersom den ikke ble vedtatt.
Ifølge Yle har ulike regjeringer i 14 år forsøkt å få til reformer, uten å lykkes, og regjering etter regjering har tidligere falt på grunn av helsereformen.
Juha Sipilä har siden 2015 ledet en sentrum-høyre-regjering sammen med koalisjonspartnerne Samlingspartiet og Blå framtid.
Det er bare en drøy måned til riksdagsvalget, som holdes 14. april. Regjeringen til Sipilä fortsetter dermed som forretningsministerium fram til valget.
Den planlagte helsereformen gikk blant annet ut på at regionale myndigheter skulle overta ansvaret for helse- og sosialtjenester fra kommunene.
Men regjeringspartiene var splittet. Ifølge professor i statsvitenskap Jan Sundgren, er Centerpartiet opptatt av sentralisering til regionene, det konservative Samlingspartiet av privatisering, og Blå framtid, en utbrytergruppe fra Sannfinnene, av strengere innvandringspolitikk.
I tillegg er opposisjonen, blant dem sosialdemokratene og de grønne, imot å privatisere blant annet deler av sosialvesenet og eldreomsorgen, som særlig Samlingspartiet ville ha.
Blant problemene som helsereformen har møtt opp gjennom årene, er spørsmål om den i noen grad bryter med grunnloven, og at private helseforetak er avslørt for overtramp i eldreomsorgen.
I tillegg har det i det siste vist seg at reformen ikke føre til noen innsparinger. Meningen var at det skulle spares inn 3 milliarder euro, men etter hvert ble det klart at kostnadene ville eksplodere på grunn av økte utgifter og en aldrende befolkning.
Fordi det finske helsesystemet er bygd opp skrittvis gjennom mange år, og det blant annet fins et titall forskjellige datasystemer i landet, viste det seg også altfor vanskelig å gjennomføre hele reformen på en gang, slik planen har vært.
Nå konstaterer Göran Djupsund, professor i statsvitenskap ved Åbo Akademi, at hele reformen er død. Han mener fiaskoen skyldes at reformen har vært et hastverksarbeid med få muligheter til å lykkes innen valget i april, slik Sipilä krevde.
– Det er så mange spørsmål som blant annet angår grunnloven, at reformen burde ha vært bedre forberedt, sier han og legger til at det ser ut som statsministeren bare gir opp hele greia og går.
Sundberg mener imidlertid å se en plan bak Sipiläs avgang. Nå kan han søke samarbeid med andre om både regjeringssamarbeid og reformen, for eksempel med sosialdemokratene. Slik kan Samlingspartiets med sitt ønske om privatisering tilsidesettes.