President Abdelaziz Bouteflikas beslutning om å stille til valg for en femte periode, har utløst store protester i Algerie. Foto: AP / NTB scanpix

En algerisk opposisjonspolitiker er pågrepet etter at han tok seg inn på sykehuset i Sveits der president Abdelaziz Bouteflika er innlagt.

Forretningsmannen Rachid Nekkaz, som fikk sitt kandidatur til presidentvalget avvist, hevdet at han bare var på sykehuset i Genève for å høre hvordan det gikk med Bouteflika.

En talsmann for sveitsisk politi sier at han ble arrestert etter at sykehuset hadde anmeldt ham for å ha tatt seg ulovlig inn på privat eiendom.

– Det er 40 millioner algeriere som ønsker å vite hvor presidenten er, sa Neffaz til en liten gruppe folk som hadde samlet seg utenfor sykehuset. I Algerie har det de siste ukene vært store protester mot at Bouteflika stiller til valg for en femte periode.

Bouteflika har nesten ikke blitt sett offentlig siden han fikk slag i 2013. Han har de siste ukene vært på universitetssykehuset i Genève for det hans kontor kaller en rutinemessig legesjekk.

Nekkaz har i ukevis reist rundt i Algerie for å samle de 60.000 underskriftene han trenger for å søke om å få stille til valg som president.

Men trass i at han frasa seg sitt franske statsborgerskap, virker det som han ikke blir godkjent på grunn av en lov som utelukker alle som noensinne har hatt et annet statsborgerskap enn algerisk.

Han forsøkte også å stille i 2014, men hevder at de 62.000 underskriftene han hadde levert til valgkommisjonen, ble stjålet.

Tusenvis av demonstranter trosset fredag advarslene fra landets president Abdelaziz Bouteflika og fortsatte protestene mot 82-åringen.

I hovedstaden Alger samlet demonstrantene seg i sentrum, der de ropte slagord mot den aldrende presidenten og viftet med landets grønne, hvite og røde flagg.

Store sikkerhetsstyrker var på plass både i Alger og andre byer, men demonstrasjonene gikk ved lunsjtider rolig for seg, og det er ikke meldt om sammenstøt.

Bouteflika, som knapt har vist seg offentlig siden han fikk slag i 2013, advarte i en kunngjøring torsdag demonstrantene mot oppvigleri og kaos, uten at det ser ut til å legge noen demper på manges misnøye.

82-åringen har styrt Afrikas største land siden 1999 da han vant valget med støtte fra landets militære som hadde sittet med makten siden de fratok islamistpartiet FIS valgseieren i 1991.

Algerie er i likhet med flere andre land hardt rammet av prisfallet på olje, og arbeidsledigheten er høy, særlig blant unge.

Protestene brøt ut da Bouteflika 10. februar kunngjorde at han ville stille til valg for en femte periode under valget 18. april.

I et forsøk på å dempe uroen har han lovet å gå av innen femårsperioden er omme dersom han blir genvalgt, men til liten nytte.

13. mars skal landets grunnlovsdomstol ta stilling til de 20 kandidatene som stiller til valg, blant dem Bouteflika.

Fakta om protestene i Algerie

* Abdelaziz Bouteflika (82) har vært president i Algerie siden 1999, men siden et slag i 2013 har han sjelden vist seg offentlig.

* 10. februar kunngjorde Bouteflikas kontor at han stiller som kandidat til en femte presidentperiode i valget i april.

* 22. februar demonstrerte titusenvis mot beslutningen i hovedstaden Alger, der demonstrasjoner har vært forbudt siden 2001. Flere demonstrasjoner fulgte i Alger og andre byer.

* 24. februar reiste Bouteflika til Sveits, tilsynelatende for å gjennomgå en rutinemessig helsesjekk.

* Algerisk økonomi er rammet av oljeprisfall, statlige subsidier er redusert. Arbeidsledigheten er høy.

* Demonstranter mobiliseres på sosiale medier, mens journalister protesterer mot sensur fra myndighetene.

* 1. mars demonstrerte titusenvis i sentrum av Alger, mange av dem kvinner og barnefamilier. Opprørspoliti brukte tåregass, flere ble skadd.

* Protestene har siden fortsatt, til tross for at Bouteflika lover å gå av før femårsperioden er omme dersom han vinner.

* 18. april er det presidentvalg. (NTB)