Illustrasjonsbilde. Seksjonsoverlege Stein Gunnar Larsen ved Radiumhospitalet mener at noen av tilbakefallene kunne vært unngått. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Ti pasienter med rektumcancer har fått alvorlige tilbakefall, to har omkommet. Denne nye kreftbehandlings metoden har blitt brukt av flere norske sykehus.  Prosedyren er stanset og er nå under granskning ifølge Dagens Medisin.

Fra 2014 til 2018 er totalt 156 pasienter operert i Norge.

Begeistringen for den nye kirurgiske fjerning av rektum hos pasienter med kreft i endetarmen (ved hjelp av transanal total mesorektal excisjon (taTME) i kombinasjon transabdominal tilgang) som kom for noen få år siden ble til fortvilelse og fagmiljøet bad de fire regionale fagdirektørene om å stoppe all videre behandling.

Stein Gunnar Larsen ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet er en av varslerne. Han er leder av seksjonen som behandler over halvparten av alle pasientene med residiv etter rektumcancer i norge.

Radiumhospitalet Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Seksjonsoverlege Stein Gunnar Larsen sier til Dagens Medisin:

– For de fleste av de ti pasientene vi har identifisert så langt, er tilbakefallene langt verre enn den opprinnelige svulsten. De kommer tidlig, de er store og det er ofte mange svulstlesjoner ulike steder i bekkenet samtidig.

Rektumamputasjon

– For pasientene dette gjelder, er det svært alvorlig. Hadde de vært behandlet med vanlig rektumamputasjon, er min vurdering at de fleste av disse pasientene ville ha vært uten residiv. De ville ha hatt en varig stomi, men både opplevd mindre plager etter behandlingen og antakelig vært kreftfrie.

– Vi har nå gått mer inn i disse sakene og fått mer oversikt over omfanget og alvoret. Da fremstår dette som stadig mer alvorlig. Når det først er skjedd, må vi håndtere det best mulig. Vi sender nå et brev til de aktuelle sykehusene. I brevet påpeker vi alvoret og formidler at vår vurdering er at dette er tilbakefall som følger av denne operasjonsmetoden.

Norsk pasientskadeerstatning

– Vi anbefaler at involverte sykehus informerer pasientene eller pårørende, og at de melder hendelsen til fylkeslegen og Norsk pasientskadeerstatning dersom de ikke allerede har gjort det.

Les også: Sykehus brukte robot for å gi en mann beskjed om at han skulle dø

Larsen spekulerer om årsaken til skandalen.

– Behandlingen av primærsvulsten skjer ett sted, og mer avansert tilbakefall behandles et annet sted. Det kan tenkes å være årsaken til at dette ikke er fanget opp internasjonalt. Det finnes antakelig heller ikke gode oppfølgingsdata fordi de konsentrerer seg om det sentrene registrerer på behandlingstidspunktet.

Til slutt sier Larsen at enkelte sykehus i Europa også har stoppet med metoden, men det er ikke offentlig kjent hvorfor de har gjort det.