Al-Qaidas globale nettverk er «bemerkelsesverdig motstandsdyktig» og utgjør flere steder en større trussel enn IS, ifølge en FN-rapport.
I rapporten påpekes det at al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), med hovedsete i Jemen, fungerer som et kommunikasjonsknutepunkt for al-Qaida som helhet. I Jemen kontrollerer nettverket større landområder og kjemper både mot houthiene, regjeringen og saudi-koalisjonen.
– Grupper med tilknytning til al-Qaida fortsetter å være den største terrortrusselen noen steder, som Somalia og Jemen. Det blir stadig bekreftet av en kontinuerlig strøm av angrep og ødeleggende operasjoner, står det i rapporten som er sendt til FNs sikkerhetsråd.
I Vest-Afrika og Sør-Asia utgjør al-Qaida-tilknyttede grupper en like stor trussel som IS-tilknyttede grupper, som «på nåværende tidspunkt er ute av stand til å posisjonere seg». Men det er risiko for at grupper tilknyttet al-Qaida og IS kan støtte hverandre, heter det i rapporten, der det advares om at en slik utvikling kan utgjøre nye trusler i enkelte regioner.
– Mens IS mistet grepet på Syria og Irak i fjor, fortsetter al-Qaida å være bemerkelsesverdig motstandsdyktig, heter det videre i rapporten.
Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria, «forblir en av de sterkeste og største al-Qaida-tilknyttede gruppene i verden». Dens krigere «bruker trusler, vold og materiell belønning» for å lokke til seg mindre væpnede grupper, advares det i rapporten.
Fatah al-Sham, som står sterkt i Idlib-provinsen i Syria, har mellom 7.000 og 11.000 krigere, blant dem flere tusener fremmedkrigere.
I Libya er det IS som utgjør den største trusselen, og gruppens mål der er nå å få nytt fotfeste etter å ha tapt havnebyen Sirte. IS har styrket sin tilstedeværelse etter at krigere har dratt tilbake til Libya fra Irak og Syria, påpeker FN-rapporten.
Videre har Boko Haram-krigere begynt å ta seg nordover fra Nigeria og opprettet små celler i Libya som igjen kan forflytte seg videre til andre land i regionen, heter det videre.
– Det er risiko for at IS-ledere i Libya blir forflyttet til andre konfliktsoner i Vest-Afrika og Sahel-regionen, inkludert Mali, står det i rapporten.
NTB-AFP
(©NTB)