Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Erna Solbergs klare mål er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter høstens valg. Men i Oslo og Bergen kan hun få problemer.

– Vi har et godt utgangspunkt foran dette valget. På meningsmålingene ligger vi bedre an enn vi gjorde ved forrige kommunevalg, sier Solberg til NTB.

Fredag åpnet hun Høyres landsmøte på Gardermoen. Det er også startskuddet for valgkampen foran høstens kommunevalg.

Blir tøft

– Nå må vi løfte de viktige sakene og spisse dem. Men det blir tøffe runder i flere av de store byene denne gangen, medgir hun.

Nøyaktig hvilke saker det vil bli snakk om, vil ikke Solberg gå i detaljer på. Men det må være saker som kan løfte ikke bare Høyre, men også regjeringspartnerne Venstre og KrF, understreker hun.

I tillegg skal Høyres strategi være å framstå ansvarlige, ikke snakke ned andre partier, mens Solberg selv, som etter 15 er Høyres lengstsittende leder, ikke skal være fremmed for å overta som «landsmoder».

Seier i byene

I mange kommuner er Solberg avhengig av de to småpartiene for å sikre borgerlig flertall. Beregninger fra Poll of polls viser at nærmere 290 kommuner ligger an til å få rødgrønt styre, mens rundt 85 kommuner får en borgerlig ordfører.

Solberg teller imidlertid ikke kommuner, men hoder. Derfor må hun sikre seier i de store byene dersom målet om borgerlig styring over halvparten av Norges innbyggere skal nås.

Det kan bli en nøtt: Ap-bastionen Trondheim er trolig utenfor rekkevidde, og både Oslo og Bergen kan by på store utfordringer.

I hovedstaden viser de siste meningsmålingene et solid flertall til rødgrønn side. Imidlertid er det framgangen til Rødt, SV og MDG, som til sammen får støtte fra 28,6 prosent av velgerne, som redder det Arbeiderparti-ledede byrådet.

Det uroer Solberg en smule.

– Hvor langt til venstre skal politikken flyttes, spør hun.

Protestparti gir sjokk

Samtidig viser hun til Bergen, der Ap i dag styrer sammen med Venstre og KrF.

– Meningsmålingene nå gir ikke disse partiene flertall, langt derifra, påpeker Solberg.

Men skal Høyre få tilbake makten i partilederens hjemby, må partiet muligens gå i kompaniskap med protestpartiet Folkeaksjonen mot mer bompenger (FMB), som fisker velgere fra både Høyre og regjeringspartner Frp. På en fersk meningsmålingsom er gjengitt i Bergensavisen og Bergens Tidende , får partiet hele 6,4 prosent av Bergens-stemmene og er nesten like store som Frp.

BTs valgekspert Johan Giertsen tror tallene vil sende sjokkbølger inn til valgkampstrategene hos de større partiene i byen.

– Ingen kan overse et slikt parti. De har jo like mange mandater som Venstre (3) og KrF (2) til sammen på denne målingen, sier han til avisa.

FMB er sterkt imot både bybane og bomring i Bergen – som Høyre er for. En konstellasjon av Høyre, KrF, Frp, Venstre og FMB vil bli krevende, tror Solberg, som anbefaler velgerne å tenke seg om.

– Folk må tenke gjennom at det er veldig mange andre viktige saker, som for eksempel skole og eldreomsorg. Med ensakspartier aner en ikke hva de gjør i alle de andre sakene, sier Solberg til avisa.

Ny politikk

På landsmøtet på Gardermoen skal Høyre vedta mye ny politikk, ikke minst for å styrke partiet foran kommunevalgkampen.

Erna Solberg er sulten på mer makt. Samtidig måtte hun fredag finne seg i at Høyres saker ble overskygget av støyen rundt permittert justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Lørdag skal Høyre vedta nytt prinsipprogram, det første på elleve år.