400.000 mennesker kan ha blitt hjemløse i Mosambik som følge av syklonen Idai. Foto: AP / NTB scanpix

Tallet på omkomne etter syklonen som rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi fortsetter å stige, og hundretusener har mistet hjemmene sine.

– Dette er den verste humanitære katastrofen som har rammet Mosambik i nyere tid, konstaterer generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

– Redningsarbeidere henter folk som har klamret seg til tretopper og søkt tilflukt på hustak på grunn av de enorme vannmengdene. Familier har mistet alt de eier, og mange har kommet bort fra hverandre, forteller han.

Røde Kors anslår at opptil 400.000 mennesker ble hjemløse bare i Mosambik, og ødelagte veier og flyplasser gjør det vanskelig å nå fram med nødhjelp til dem som trenger det.

Kaotisk

– Akkurat nå er det kaotisk. Telefonnettet er nede, og vi kjenner ennå ikke omfanget av situasjonen. forteller William Antonio Mulhuwo, som er programansvarlig i bistandsorganisasjonen Diakonia.

Mosambiks president Filipe Nyusi opplyste tirsdag at det offisielle tallet på omkomne nå har passert 200, men han frykter at tallet kan være fem ganger så høyt.

Syklonen Idai rammet også Zimbabwe, der myndighetene tirsdag opplyste at tallet på omkomne har passert 100. Ifølge informasjonsdepartementet i landet er imidlertid over 200 mennesker savnet.

I Malawi ble 920.000 mennesker ifølge FN rammet av syklonen, og 82.000 mennesker mistet hjemmene sine.

Under vann

Havnebyen Beira i Mosambik, som er på størrelse med Oslo, ble aller hardest rammet av syklonen som slo inn over land torsdag.

– Beira er helt isolert. Man får tårer i øynene av å se det. 90 prosent av byen er under vann. Bare tenk på hvordan det har gått for resten av befolkningen, sier Mulhuwo.

Deler av Beira står under flere meter vann, og Apeland frykter følgene.

– Forurenset vann og ødelagt vannforsyning betyr at vi risikerer utbrudd av vannbårne sykdommer som diaré, hepatitt, kolera og andre smittsomme sykdommer, sier han.

Malaria er også utbredt i regionen, særlig i regntiden som vanligvis varer ut april. Store mengder stillestående flomvann kan føre til enda bedre forhold for malariamygg.

– Prekær situasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller den humanitære situasjonen prekær.

– Norge bidrar nå med 6 millioner kroner i humanitær bistand til de som er rammet, og vi vil vurdere økt støtte etter hvert som behovene klarlegges. Støtten går gjennom Verdens matvareprogram, sier hun.

– I tillegg til støtten gjennom Verdens matvareprogram, bidrar vi ved å støtte utsendelse av norsk personell fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til FNs hjelpearbeid i området, sier utenriksministeren.

Gjennom FNs Nødhjelpsfond (CERF) har Norge hittil i år, i tiden før syklonen, bidratt med om lag 21 millioner kroner i humanitær bistand til Mosambik, Malawi og Zimbabwe, opplyser UD.