Russian President Vladimir Putin, center, arrives to attend a meeting with his supporters in Moscow, Russia, Tuesday, Jan. 30, 2018. Putin is expected to easily win another six-year term in this year's presidential election. A views of Crimea city Sevastopol is in on the left, St. Petersburg on the right. (AP Photo/Pavel Golovkin)

For president Vladimir Putin er Krim russisk. Men den annekterte halvøya finnes ikke på Russland-kartet til Jan Petersen, som leder OSSEs valgobservatører.

Presidentvalget i Russland 18. mars finner sted på fireårsdagen for landets annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

Ingenting tyder på at Russland har tenkt å gi slipp på det strategisk viktige området, men den internasjonale holdningen er stadig at annekteringen er i strid med folkeretten.

Det får også konsekvenser for de internasjonale valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa ( OSSE ), som ledes av Norges tidligere utenriksminister Jan Petersen.

– OSSE er en konsensusorganisasjon. Det ingen konsensus om Krim, så det kan vi ganske enkelt ikke gjøre, sier han til NTB om muligheten for valgobservasjon i det omstridte området.

– Vi la oss på samme linje i 2016, sier Petersen, som den gang ledet observasjonen av valget til ny nasjonalforsamling.

Den russiske overtakelsen av Krim, som i Sovjet-perioden ble gitt fra Russland til Ukraina i 1954, fulgte i kjølvannet av folkeopprøret i Ukraina vinteren 2014.

Vil ha 7.000 observatører

Til tross for bred enighet om at valgutfallet er gitt på forhånd, forsøker opposisjonspolitikeren Dmitrij Gudkov å stable på beina en observatørstyrke på 7.000 frivillige i Moskva.

Nettopp frivillige observatørers avsløringer av valgfusk førte i 2011 og 2012 til store protester i en rekke byer mot valggjennomføringen. Rapportene om juks ble fortløpende publisert på et interaktivt kart drevet av den russiske observatørgruppen Golos.

Gudkov har planer om å sette inn to observatører på totalt 3.500 ulike steder i hovedstaden, og i starten av februar hadde 1.200 frivillige meldt seg, ifølge avisen Novaja Gazeta.

Planen regnes også som en forberedelse til lokalvalget i Moskva i september.

Internasjonalt nærvær

Det vil også være mange internasjonale observatører til stede ved presidentvalget. Søndag kom 60 langtidsobservatører til Russland, og de skal onsdag sendes ut i landet og oppholde seg i sitt bestemte område til etter valget, forklarer Petersen.

– De skal rapportere tilbake til oss alt som skjer i deres område, sier han.

– Like før valgdagen har vi bedt om å få inn vel 400 observatører for selve valgdagen. Vi regner med at OSSEs parlamentarikerforsamling også sender observatører for denne dagen, slik at vi får et betydelig antall ute til å se på både stemmegivning og opptelling.

De norske stortingsrepresentantene Siv Mossleth (Sp) og Bård Hoksrud (Frp) fra Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling skal være valgobservatører under valget.

Utfall gitt

Ingen regner med at noen av de øvrige sju kandidatene i valget kan hindre at president Vladimir Putin blir gjenvalgt for en ny seksårsperiode. Putin har vært statsminister eller president i Russland siden 2000.

Kreml frykter imidlertid at lav valgdeltakelse skal undergrave legitimiteten til valget, og opposisjonslederen og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj har oppfordret til boikott. Han nektes selv å stille i valget på grunn av en betinget dom i en sak han selv mener er politisk motivert.

Foruten gamle kjente som høyrepopulisten Vladimir Zjirinovskij stiller også TV-kjendisen og journalisten Ksenia Sobtsjak i presidentvalget.

(©NTB)

kristian.sollie.skardalsmo@ntb.no