Jemens barn dør både i krigshandlinger og av mangel på mat. Disse barna ble fotografert i byen i Hajjah nordvest i landet i oktober i fjord. Brødet i balja er muggent. Byen er nå en av 31 aktive krigssoner i landet, til tross for våpenhvileavtalen som er inngått. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix

Hvert tredje flyangrep i den saudiledede krigen mot Jemen har rammet sivile mål og har kostet over 8.000 mennesker livet, blant dem nærmere 1.300 barn.

Tirsdag var det fire år siden Saudi-Arabia, i spissen for en regional koalisjon og med støtte fra land som USA og Storbritannia, gikk til krig mot Houthi-opprørere i Jemen og de første bombene falt over det fattige landet.

I dag er Jemen ifølge FN verdens verste humanitære katastrofe. Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er bombet i grus, millioner av mennesker er drevet på flukt og halvparten av de nærmere 30 millioner innbyggerne trues av akutt sult.

Få journalister har rapportert fra krigen, hjelpeorganisasjoner har ikke kunnet sende sine folk til store deler av landet, og bare unntaksvis kommer det små drypp av informasjon som viser omfanget av katastrofen.

Brutal statistikk

En av de fremste kildene til informasjon om krigen er uavhengige Yemen Data Project. Møysommelig og løpende registrerer de hvert eneste flyangrep, hvert eneste mål som blir bombet og hvert eneste offer.

Oversikten er brutal i sin enkelhet og nådeløs i sin kritikk av de krigførende partene.

Siden det første saudiarabiske kampflyet slapp sin dødelige last over Jemen, er det gjennomført 19.511 flyangrep mot mål i landet.

Hvert tredje flyangrep har kostet sivile liv, 8.338 til sammen. 1.283 av de drepte var barn, 801 var kvinner.

9.391 sivile er såret i bombingen, blant dem 796 barn og 526 kvinner, viser oppsummeringen etter fire år med krig.

Massakrer

Flere av flyangrepene har vært massakrer. I mai 2015 ble 120 drept da et ammunisjonslager i hovedstaden Sana ble bombet, i mars året etter ble minst 100 drept da en markedsplass i Hajja ble angrepet.

90 mennesker ble også drept i et flyangrep mot al-Moqnie-markedet i Saada, mens den aller verste massakren fant sted 8. oktober 2016 da hele 137 sivile ble drept og 695 ble såret da fly fra den saudiledede koalisjonen bombet en begravelse i Jemens hovedstad Sana.

Da et bryllup i Taiz ble bombet i september 2015, var det 38 barn blant de 80 som ble drept, mens den verste barnemassakren fant sted i august i fjor da 40 barn i en skolebuss ble drept da flyene bombet Dhahyan-markedet i Saada.

Ondskapsfulle angrep

Redd Barnas landdirektør i Jemen, Tamer Kirolos, kaller flyangrepene mot tettbebygde strøk for ondskapsfulle.

– Det er umulig å forestille seg den terroren barn må føle når en bombe slippes på hjemmene deres. Mange barn ble drept eller skadd da de søkte tilflukt i hjemmene sine eller idet de flyktet fra fare, sier Kirolos.

Yemen Data Project er ikke alene om telle ofre i Jemen, noe også uavhengige Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) gjør.

De inkluderer også andre enn dem som blir drept i flyangrep i sin statistikk og konkluderer med at mellom 70.000 og 80.000 sivile er drept i krigen i landet.

Ny koleraepidemi

Som om bombing, krigføring på bakken og sult ikke var nok, har Jemen også vært rammet av to store koleraepidemier siden Saudi-Arabia gikk til krig.

Ødelagte vannverk og renseanlegg har bidratt til at over 1 million mennesker ble rammet og minst 3.000 har mistet livet. Nå er en ny epidemi i anmarsj, ifølge FN.

Krigshandlingene og et helsevesen som ligger i grus, gjør det svært vanskelig å bremse epidemien, vaksinere mot kolera og behandle dem som rammes.

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) er det hittil i år registrert 100.000 mistenkte koleratilfeller i Jemen, og nærmere 200 mennesker har mistet livet.