Ethiopian Prime Minister Hailemariam Desalegn, during press conference in Addis Ababa, Ethiopia, Thursday, Feb. 15, 2018. Desalegn announced that he has submitted a resignation letter after the worst anti-government protests in a quarter-century, saying he hoped the surprise decision would help planned reforms succeed and create a "lasting peace." (AP Photo)

– Jeg ønsker å være en del av løsningen. Jeg mener at folkets krav og spørsmål må imøtekommes og besvares, sa han ifølge den statlige kringkastingen.

Han sa han hadde arbeidet hardt for å løse Etiopias problemer, men at hans avgang kunne være et bidrag til en løsning.

Etiopia har i flere måneder vært preget av omfattende protester og krav om større frihet. Flere hundre mennesker har mistet livet i demonstrasjonene, og titusener er arrestert.

I de siste ukene har Desalegns regjering løslatt over 6.500 politiske fanger, blant dem politikere og journalister, etter at Desalegn i januar overraskende kunngjorde at han ønsket å styrke demokratiet for alle.

Regjeringspartiet, som har alle plassene i nasjonalforsamlingen, har godtatt hans oppsigelse, og det ventes at nasjonalforsamlingen gjør det samme. Uansett sier Desalegn at han vil fortsette til maktoverføringen er fullført.

Demonstrasjonene for større frihet startet i Oromia- og Amhara-regionene i september 2015 og har siden spredt seg til hele landet.

Ifølge en opposisjonspolitiker har splittelser innenfor det statsbærende regjeringspartiet også bidratt til den urolige situasjonen i landet.

Desalegn har ledet det østafrikanske landet etter at tidligere statsminister Meles Zenawi døde i 2012. I mange år under Zenawi og inn i Desalegns styre ble Etiopia forsømt for grov undertrykking og pågripelser av kritiske journalister og opposisjonspolitikere.

Det strenge regimet har imidlertid samtidig sørget for at det fattige Etiopia i flere år har vært en av Afrikas raskest voksende og mest vellykkede økonomier.

NTB-AP

(©NTB)

[email protected]