Øystein Bogen har skrevet en høyaktuell og velskrevet dokumentar om Frode Berg-saken, utgitt akkurat i tide til rettsaken som starter 2. april.
Øystein Bogen: En uvanlig spion – Frode Berg, norsk etterretning og spøkelsene fra den kalde krigen
Kagge forlag, Utgitt 2019, 247 sider
En uvanlig spion
Frode Berg-saken slo ned som en bombe i norsk offentlighet høsten 2017. Tidligere TV2-journalist og Russland-ekspert Øystein Bogen har fulgt saken helt siden da. Han har flere fordeler: For det første kjente han Frode Berg fra tidligere, om enn noe perifert. Dessuten kjente Bogen Russland svært godt etter mange år som korrespondent, og med flere bøker om Russland på samvittigheten.
Bogen har et tett og effektivt språk, og til tross for at boken er relativt kort, er den full av detaljer og historiske anekdoter. I tillegg til en grundig gjennomgang av hendelsene rundt arrestasjonen og rettsprosessen rundt Frode Berg, får vi et overblikk over russisk etterretningshistorie og rettspraksis før og nå.
Norsk E-tjeneste
Det ble tidlig klart at Frode Berg absolutt ikke var uskyldig, og at han etter all sannsynlighet handlet på oppdrag fra E-tjenesten Men et hovedspørsmål i boken er: Hvordan kunne den norske E-tjenesten opptre på en måte som satte Bergs liv og helse i fare? Hva var motivasjonen? Hvordan kunne de opptre så uprofesjonelt?
Frode Berg fremstilles som en godslig bestefar, en patriot med naive drømmer om samhold over landegrensene. Hvorfor han satte seg selv i en slik risikabel situasjon kan Bogen bare spekulere i. Men når det gjelder E-tjenestens motiver har han mange interessante teorier, blant annet at det var et desperat forsøk på å kompensere for regjeringens manglende evne og vilje til å oppfylle NATOs budsjettkrav om 2 prosent av BNP til Forsvaret.
E-tjenesten får massiv kritikk. Ola Kaldager, den legendariske leder av gruppen E-14, viser tydelig at han har bakgrunn fra Forsvaret og E-tjenesten, og ikke diplomatiet, når han rystet uttaler:
– Det overrasker meg hvor naivt og uprofesjonelt dette var. Når man ber folk gjøre noe sånt, bør man vite hva slags person dette er. Hva er det du ber ham om og hvilke sjanser har han?
Ljubjanka og Lefortovo
Det er som tatt ut av en gammel spionroman. Frode Berg ble etter arrestasjonen ført til Ljubjanka, KBGs tidligere så beryktede hovedkvarter. Deretter ble han overført til det nesten like beryktede Lefortovo-fengselet. Der har han sittet fengslet i 15 måneder under svært kummerlige forhold.
Allikevel er det som om interessen ikke har vært så stor som man kunne vente. I boken sammenlignes han med Moland og French: Mens Moland og French fremsto som Indiana Jones-lignende figurer, fremsto Frode Berg mer som Ludvig fra Flåklypa Grand Prix.
Konklusjon
Øystein Bogen har lykkes svært godt med denne boken, som man må anta er skrevet under stort tidspress. Språket er presist og effektivt. Tross alle detaljer er boken lettlest. De historiske tilbakeblikkene gir dybde til historien og setter Frode Berg-saken inn i en større kontekst. Og kritikken mot E-tjenesten virker å være berettiget.
Men også Bogen sliter med mangel på førstehånds kilder. E-tjenesten er selvsagt ikke særlig samarbeidsvillig. Russiske påtalemyndigheter forhindrer muligheten til dybdesamtaler med Frode Berg. Og selv Bergs forsvarer Ilia Novokov må passe godt på hva han sier.
Med disse forbehold kan jeg med glede anbefale boken En uvanlig spion, som gir et godt og interessant overblikk over en merkelig og tragisk sak, med litt russisk historie på kjøpet.