PUNTA ARENAS: Det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kong Harald og dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Under hele kongeparets besøk i Chile har demonstranter laget bråk og tiltrukket seg oppmerksomhet. Men hva er budskapet deres?

Flere organisasjoner og interesser har vært involvert i demonstrasjonene i Chile under statsbesøket, som ble avsluttet søndag kveld. Det samlende punktet har imidlertid vært at de er kritiske til at laksenæringen ønsker å ekspandere til nye områder i Chile, spesielt sør i landet.

Grupperinger som representerer urfolket i de sørlige regionene, har engasjert seg sterkt i demonstrasjonene.

Grunnen til at skytset rettes mot det norske kongeparet, er at norske oppdrettsselskaper er tungt til stede og gjør investeringer i Chile.

Ingen lytter

Da kongeparet søndag landet i Puerto Williams ved Chiles sørspiss, ble de møtt av sinte demonstranter fra urfolket yaganerne.

– Vi er her fordi dette er vårt territorium. Her har vi vært i 7000 år. Vi demonstrerer fordi ingen lytter til oss. Forhistorien til laksenæringen i Chile er ikke bra, og nå ønsker de å etablere seg her, i et område som er anerkjent som svært uberørt av mennesker, sier David Esteban Alday Chiguai, president i yaganer-samfunnet i Puerto Williams til NTB.

På vegne av urfolket overleverte han et brev til kongeparet da de besøkte hjembygda hans.

– Vi, yagan-samfunnet, verdens sørligste urfolk, vil gi dere dette brevet fordi vi i tusenvis av år har brydd oss om miljøet på dette sørlige stedet, skriver de. I brevet henvender de seg direkte til kongeparet

– Vi ber om at dere kan bestemme å ikke innføre denne destruktive industrien, lakseoppdrettsnæringen, i våre kanaler og vårt territorium, skriver de.

I brevet beskyldes næringen for å bringe med seg lave oksygennivåer i vannet og for dårlig håndtering av søppel og avfall.

Doble standarder

Chile er nå verdens nest største lakseeksportør etter Norge, og etter flere år med problemer med fiskesykdommer og alger, vokser næringen raskere enn i Norge.

Regelverket er imidlertid mindre strengt enn i Norge, og det tillates langt større bruk av antibiotika og sanksjonene ved rømming er ikke like strenge.

– De norske oppdrettsselskapene som er til stede i Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø, sanitære forhold og sosiale og arbeidsvilkår i Norge. Men dårligere forhold her i Chile. Hvorfor, spurte Juan Carlos Cardenas.

Han leder organisasjonen Centro Ecoceanos Chile og deltok i demonstrasjoner utenfor nasjonalbiblioteket i hovedstaden Santiago torsdag.

– I deler av Chile kommer store deler av havforurensningen, kjemisk forurensning, fra oppdrettsnæringen, som ofte ikke følger reglene. Vi ber det norske folk om å rette oppmerksomhet mot de norske selskapene og hvordan de opptrer i Chile, fortalte han.

Kong Harald: – Demokratiet fungerer

Da kongeparet ble møtt av demonstranter i byen Punta Arenas i helgen, stoppet de opp og snakket med demonstrantene.

– Vi synes det er riktig at de skal blir hørt. Og at vi viser at vi gjerne vil lytte, sa dronning Sonja i etterkant.

Kongen mener at demonstrasjonene er et tegn på at demokratiet i Chile fungerer og viser til at det også er diskusjoner rundt oppdrettsnæringen i Norge.

– De er helt klart bekymret for egen fremtid. Det må de få lov til. Og de må få lov til å gi uttrykk for det. Det må lages regler og lover som gjør at det blir ordentlig bærekraftig også for dem, sier kongen.

Fiskeriministeren: – Chile må sette reglene

Norges fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) har understreket at det er Chile som må sette standarden for de chilenske selskapene.

– Jeg forventer at ethvert norsk selskap som driver virksomhet utenfor Norges grenser, følger de til enhver tid gjeldende regler i landet man opererer i. Det skulle bare mangle, sa fiskeriministeren til NTB fredag.

– Men trengs det muligens strengere regler i Chile?

– Ja, det sier jo faktisk også selskapene selv. At kanskje man må se på det. Men det må bli myndighetene i Chile som bestemmer det, sier Nesvik.