Illustrasjonsbilde. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Inflasjonen i eurosonen falt til 1,4 prosent i mars, fra 1,5 prosent i februar, viser ferske tall fra Eurostat.

På dette nivået ligger inflasjonen godt under målet til Den europeiske sentralbank (ESB) på like under 2 prosent for valutablokkens 19 medlemsland.

Hvis inflasjonsnivået for mars justeres for å utelukke områdene energi, mat, tobakk og alkohol, økte levekostnadene kun 0,8 prosent fra mars 2018 til mars 2019, sammenlignet med 1 prosent i februar.

Energiprisene hadde størst økning i mars, med 5,3 prosent, etterfulgt av en mer moderat økning på prisen av mat, alkohol og tobakk med 1,8 prosent.

Ved utgangen av 2018 avviklet sentralbanken en nødplan som ble introdusert for fire år siden med hensikt å få i gang økonomisk vekst og inflasjon i kjølvannet av finanskrisen.

Sentralbanken har siden tatt en rekke grep for å styrke en svekket økonomi i eurosonen. ESB holder innskuddsrenten uendret ut 2019. Den ble sist endret i mars 2016, da den ble senket til dagens nivå på -0,4 prosent.

Tidligere har sentralbanken varslet at en økning i renten tidligst ville komme i høst, men dette er nå utsatt til i alle fall ut året. Sentralbanken varsler også nye milliardlån til europeiske banker.

Arbeidsledigheten i eurosonen holdt seg stabil på 7,8 prosent i februar, det laveste nivået siden oktober 2008, ifølge Eurostat.

Arbeidsledigheten har jevnt gått ned siden september 2016, da den falt under den symbolske grensen på ti prosent. Gjennomsnittstallet på arbeidsledige er nå i nærheten av hva det var ved inngangen til finanskrisen i 2007-2008, på 7,5 prosent.