Da kongeparet og deres statsbesøk-følge forlot den lille byen Punta Arenas i Sør-Chile mandag, ble én nordmann liggende igjen. Han har ligget der siden 1940.
Hvalfangeren Adolf Amandus «Adolfo» Andresen (1872 -1940) fra Sandefjord, er begravet som en helt i Punta Arenas.
Den norske kongelige delegasjonen kjørte nesten forbi kirkegården der Andresen ligger, da de mandag rushet av gårde til flyplassen etter å ha vært i byen for å markere Norge og Chiles fellesinteresser som polnasjoner.
Begge landene, i tillegg til fem andre land, gjør krav på til dels overlappende landområder i Antarktis.
Det var nettopp Andresen som banet vei for at Chile nå kan kalle seg en Antarktis-nasjon.
Sandefjord-mannen slo seg først ned i Punta Arenas og ble Sør-Chiles aller første hvalfanger på starten av 1900-tallet. Senere etablerte han et hvalkokeri i Whalers Bay på Deceptionøya i Vest-Antarktis, og sørget for Chiles første territorielle krav i det enorme territoriet.
Nordmannen plantet altså Chiles flagg i Antarktis i stedet for flagget til fedrelandet.
– Andresen ble en pioner i chilensk hvalfangstindustri, slo kong Harald fast under sin tale til Antarktis-seminaret i Punta Arenas denne helgen, og sørget dermed på å hedre denne eventyrglade hvalfangeren.
Men også kona til Andresen, Betsie Mary, var på sitt vis en pioner:
– Jeg har forstått at hun var den første kvinnen som slo seg ned i Antarktis. I tillegg sørget hun for at Andresens hvalfangststasjon var temmelig ulik de andre, og mye hyggeligere. Deres to husdyr – en papegøye og en angorakatt – holdt dem med selskap der, fortalte kongen.
I dag er både Andresen, Mary, papegøyen og katten et stykke norsk-chilensk polarhistorie.
Fakta om Antarktis
* Antarktis er området rundt Sydpolen. Brukes ofte synonymt med Det antarktiske kontinent.
* kontinentet er nesten 14 millioner kvadratkilometer stort, 44 ganger større enn Norge. Over 99 prosent er dekket av is, som på det tykkeste er målt til 4.776 meter.
* kontinentet inneholder over 90 prosent av all is i verden. Dersom all isen smeltet, ville verdenshavene stige med om lag 65 meter. Kulderekorden i Antarktis er målt til 89,6 grader på den russiske Vostokstasjonen.
* Kontinentet ble oppdaget av russiske og britiske ekspedisjoner rundt 1820. Norske hvalfangere var aktive i området allerede fra 1890-årene. Roald Amundsen og hans følge nådde sørpolspunktet 14. desember 1911, en måned før britiske Robert F. Scott.
* Sju land gjør krav på til dels overlappende landområder i Antarktis: Argentina, Chile, Australia, New Zealand, Frankrike, Storbritannia og Norge.
* Ingen av kravene har fått allmenn internasjonal anerkjennelse. Landene med territorielle krav har gjennom Antarktistraktaten fra 1959 gått med på å la kravene bero så lenge traktaten er i kraft.
Fakta om Antarktistraktaten
* Antarktistraktaten ble undertegnet i 1959 og trådte i kraft 23. juni 1961. Den slår fast at Antarktis skal være et demilitarisert område fritt for virksomhet av militær art, kjernefysiske prøver og lagring av kjernefysisk avfall.
* Antarktistraktaten avgjorde ikke suverenitetsspørsmålene i Antarktis, men la de latente konfliktene på is. Dette har bidratt til et utstrakt internasjonalt samarbeid om forskning og bevaring av det sårbare naturmiljøet.
* I tillegg til de tolv landene som opprinnelig signerte traktaten, har 16 andre nasjoner fått konsultativ status, blant dem de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd. Alle vedtak fattes ved samstemmighet.