Hvor langt kan sentralmakta gå når det gjelder å dra klimakortet? Det er lederen for aksjonen Nei til vindkraftverk på Frøya, Hans Anton Grønskag, som stiller dette spørsmålet i en artikkel i lokalavisa Frøya.no. Folkeavstemmingen denne uka gav et massiv nei-flertall.
NVE overser glatt folkemeningen, og har bestemt seg for å sette i gang arbeidet på vindkraftverket. Foreløpig er det forhindret av en aksjonsgruppe i anleggsområdet under ledelse av Grønskag.
– Folk er forbannet. De er stolte over at de har ført en aksjon mot vindkraft i mange år, og at folkeavstemningen 2. april gav 78 prosent nei til vindindustri på Frøya. Men for staten topper energiloven alt annet lovverk. Vindkraftindustrien overstyrer naturmangfoldslov, plan- og bygningslov, forvaltningslov – samt alle regler for god, human folkeskikk, skriver Grønskag.
Politikerne har lagt føringene, og de har glemt bygde-Norge, mener han.
Nett- og mobildekning mangler. Lokalbefolkningen har ikke stått fremst i køen til storsamfunnets goder – men de kan gjerne få monstermaster på 180 meter over hodene på seg. De kan godt få livene sine endevendt fordi staten Norge skal selge kraft til beboerne i München, fordi tyskerne ikke kan bygge slike konstruksjoner i sine nærområder – på grunn av tysk lovgivning!
Etter Grønskags mening utøves en arroganse uten sidestykke fra storsamfunnets side overfor dette folket – og alle savner den tiden da det var ekte mennesker bak politikermaskene. I stedet møter vi kraftspekulantenes rå kraft. De endevender våre landskap, og statsmakta kaller det «grønt skifte».
– Vi vet hva det skiftet betyr, avslutter Grønskag.
Salmar-sjefen Gustav Witzøe har blitt en viktig støttespiller for motstanderne. Han har påtatt seg advokatutgiftene for nei-bevegelsen, og for å rydde enhver tvil av veien sendte han onsdag et lass paller til å bygge barrikader med.
– Det er ingen tvil om at bidragene fra Gustav Witzøe har vært uvurderlige i kampen for å hindre en vindpark på Frøya. Å vite at Witzøe støtter oss, gir oss nye krefter. Og er kanskje ikke noe Trønderenergi er like glad for, sier motstandsgeneral Grønskag til lokalavisa.