Ifølge FN var det onsdag ettermiddag dokumentert og registrert 346 drepte sivile og 878 sårede i Øst-Ghouta siden 4. februar. Syriske regimestyrker har trappet opp luftangrepene mot Øst-Ghouta de siste dagene. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at russiske kampfly har deltatt i flere av angrepene, men det nekter russiske myndigheter for.
Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia ba onsdag Sikkerhetsrådet om å kalle inn til møte om situasjonen i den opprørskontrollerte enklaven.
FNs generalsekretær António Guterres krever umiddelbar stans i krigshandlingene i Øst-Ghouta slik at livsviktig nødhjelp kan komme inn til sivilbefolkningen.
Guterres sa til Sikkerhetsrådet onsdag at angrepene fra det syriske regimet de siste dagene har gjort den opprørskontrollerte syriske enklaven til et «helvete på jord» for de sivile som bor der.
– Jeg oppfordrer alle involverte til å umiddelbart stanse alle krigshandlinger i Øst-Ghouta slik at humanitær hjelp kan komme inn til de som trenger det, sa Guterres.
Den opprørskontrollerte enklaven har vært gjenstand for voldsomme luftangrep fra det syriske regimet de siste dagene, og over 1.400 sivile er ifølge SOHR såret i tillegg til de mange hundre drepte. Mange av de drepte og sårede er barn.
Den internasjonale Røde Kors-komiteen krever å få slippe inn i opprørskontrollerte Øst-Ghouta for å hjelpe de sårede.
– Angrepene kommer til å forårsake enda mer lidelse i dagene og ukene som kommer, og våre team må få slippe inn i Øst-Ghouta for å hjelpe de sårede, sier Marianne Gasser, som leder ICRCs delegasjon i Syria.
Øst-Ghouta har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker siden 2013. De om lag 400.000 innbyggerne som er igjen i området, lider under alvorlig mangel på mat og medisiner, noe Leger Uten Grenser kan skrive under på.
De siste dagene har 13 sykehus og klinikker i Øst-Ghouta og som støttes av Leger Uten Grenser blitt bombet. Det er slutt på antibiotika, anestesimedisin og blodposer, opplyste hjelpeorganisasjonen onsdag.
– Vi klarer å holde forsyningslinjene åpne for noen medisiner og utstyr til de sykehusene og klinikkene vi støtter, i tillegg til at vi kan gi medisiner til andre sykehus når de har behov for det. Likevel er det kritisk mangel på medisiner og utstyr som kan utgjøre forskjellen på liv og død, sier feltkoordinator for Leger Uten Grensers prosjekter i Syria, Lorena Bilbao.
– Vi ber nå derfor innstendig om at livreddende medisiner og utstyr må komme inn i Øst-Ghouta så raskt som overhodet mulig, fortsetter hun.
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zedi Raad al-Hussein, og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som nå krever at det må innføres en umiddelbar våpenhvile slik at mat, medisiner og annen livsviktig nødhjelp kan fraktes inn i det opprørskontrollerte området.
(©NTB)