Over 50 mennesker er drept i Libya i kampene om hovedstaden Tripoli. FN frykter konflikten skal utvikle seg til full krig.
Konflikten i landet eskalerte kraftig i forrige uke da styrkene til opprørsgeneralen Khalifa Haftar angrep hovedstaden Tripoli.
Byen forsvares av militsgrupper knyttet til den FN-støttede libyske regjeringen som har base i byen.
De har igangsatt en motoffensiv som har fått navnet «Vredens vulkan».
Over 50 mennesker er så langt drept i kampene ved Tripoli, ifølge opplysninger fra ulike kilder i landet. FN-utsendingen Ghassan Salame advarer om at Libya står ved randen av en ny borgerkrig.
Flere tusen på flukt
Tripoli-regjeringens helsedepartement opplyste mandag at minst 27 mennesker er drept i kampene om hovedstaden. Tallet omfatter sivile samt stridende i gruppene som støtter regjeringen.
Pressekontoret til Haftars styrker opplyser at 22 av deres krigere så langt har mistet livet. I tillegg melder Verdens helseorganisasjon (WHO) om to leger som ble drept mens de jobbet med å evakuere sårede pasienter.
3.400 mennesker har vært nødt til å flykte fra hjemmene sine på grunn av kampene, ifølge FN.
Den eneste fungerende flyplassen ved Tripoli ble mandag bombet av general Haftars luftstyrker. Samtidig pågikk det kamper ved byens tidligere internasjonale lufthavn, som ble ødelagt i 2014.
– Det virker som lyden av kampene kommer nærmere, fortalte Ahmed Musbah, som bor i området, til nyhetsbyrået AP.
Norske bomber
Kampene om Tripoli innebærer en ytterligere forverring av en ustabil og konfliktfylt situasjon som har preget Libya helt siden 2011.
Da ble diktatoren Muammar Gaddafi styrtet av opprørere med støtte fra luftstyrker fra NATO-land.
Frankrike og Storbritannia var pådrivere for NATOs inngripen, men også Norge spilte en betydelig rolle i alliansens militæroperasjon. 15 norske kampfly slapp til sammen 588 bomber over Libya, ifølge Forsvaret.
Gaddafi ble styrtet under det som ble kalt Den arabiske våren, da det var folkeopprør og håp om demokrati i en rekke land i Midtøsten.
Situasjonen i oljelandet Libya utviklet seg i stedet i retning av kaos og konflikt mellom ulike væpnede grupper etter Gaddafis fall.
– Svært alvorlig
Det som blir avgjørende de neste dagene, er om Khalifa Haftars menn klarer å rykke inn i Tripoli, ifølge historieprofessor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.
– Da kan det bli svært alvorlig, sier han til NTB.
Vikør mener opprørsgeneralen satser alt på ett kort. Enten vinner han, eller så blir han varig svekket.
– Skulle han vinne, er det fare for at det vil føre til en kontinuerlig konflikt. Motstanderne hans vil trolig ikke gi seg, og det vil bli uro i lang tid.
Haftar har støtte fra blant andre Russland og Egypt. Offensiven mot Tripoli ble igangsatt kort tid før en FN-konferanse som skulle legge til rette for valg i Libya.
Både FN, USA, EU og Russland har bedt partene i Libya innstille kampene. Amerikanske soldater er trukket ut av landet som følge av sikkerhetssituasjonen.