Økning på 45 prosent i antallet saker som gjelder barn.
Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll rapporterer onsdag i en pressemelding om dystre tall. Senteret legger ikke skjul på at de fleste av sakene dreier seg om grupper som har bakgrunn fra muslimske land.
Totalt behandlet kompetansesenteret 595 saker. Oftest er det den kommunale barneverntjenesten som tar kontakt.
–De fleste sakene i 2018 gjaldt personer med opprinnelse fra Pakistan, Somalia, Irak, Syria og Afghanistan, skriver kompetansesenteret i en pressemelding.
Her er listen over saker de får flest henvendelser om:
- trusler/vold (22 %)
- ufrivillig opphold i utlandet (15,5 %)
- mistanke om gjennomført tvangsekteskap (15 %)
- frykt for tvangsekteskap (12,3 %)
Les også: Jenter med pakistansk bakgrunn nektes et normalt liv
Kompetansesenterets oppsummering ser slik ut:
- Av saker som gjaldt mistanke om gjennomført tvangsekteskap eller gjennomført tvangsekteskap var flest knyttet til utlendingssaker (søknader om familieinnvandring).
- Økning i saker der personen oppholder i utlandet ved kontakttidspunkt: 173 enkeltsaker (29 %) i 2018 mot 101 enkeltsaker (18 %) i 2017.
- Nedgang i saker om kjønnslemlestelse, fra 36 enkeltsaker (6 %) i 2017 til 22 enkeltsaker (3,7 %) i 2018.
- Betydelig økning i saker som gjelder barn, fra 221 enkeltsaker (39 %) i 2017 til 271 enkeltsaker (45,5 %) i 2018.
- De fleste sakene i 2018 gjaldt personer med opprinnelse fra Pakistan, Somalia, Irak, Syria og Afghanistan.
- Fire saker gjaldt personer med etnisk norsk landbakgrunn. En av disse sakene handlet om negativ sosial kontroll i en lukket kristen menighet.
Æresrelatert vold
Når vold handler om å beskytte eller gjenopprette familiens ære, kalles fenomenet æresrelatert vold, opplyser senteret i en pressemelding. Det som ofte skiller denne formen for vold fra annen vold i nære relasjoner, er at det ofte er flere utøvere av vold og kontroll i familien, flere som støtter volden og lite støtte fra familien til den utsatte.
– Når familiens ære er i ferd med å gå tapt, er det mye som står på spill for familien. Det vil da ofte være forventet eller et krav fra familien at det må reageres mot den som har eller kan komme til å vanære familien. Dette er faktorer som kan føre til et høyt trusselnivå, og som det er viktig å ta i betraktning når trusselvurdering skal utarbeides og sikkerhetstiltak iverksettes, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir, som koordinerer Kompetanseteamet.