In this photo taken on Friday, Feb. 2, 2018, Northern League party's leader Matteo Salvini arrives for an electoral rally in Verona, Italy. Racist and anti-Semitic expressions have been growing more bold, widespread and violent in Italy. Anti-migrant rhetoric is playing an unprecedented role in shaping the campaign for the March 4 national elections, and many say that is worsening tensions and even encouraging violence. (AP Photo/Antonio Calanni)

Skepsis til både EU og innvandrere preger Italia foran valget 4. mars. Valgseieren kan gå til skandaleombruste Silvio Berlusconi og hans konservative blokk.

Øverst på meningsmålingene troner foreløpig protestpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S). Under en ny, karismatisk leder, Luigi Di Maio (31), og med standhaftig kritikk av både EU og hjemlig korrupsjon, har bevegelsen toppet målingene den siste tiden. I den siste målingen fra The Termometro Politico får partiet 26,3 prosent.

Men for å kunne danne et styringsdyktig flertall i parlamentet, må et parti enten få rundt 40 prosent – eller samarbeide med andre. Det har M5S lovet sine velgerne ikke å gjøre.

Lega Nord-leder Matteo Salvini har kjørt en aggressiv kampanje mot både EU og innvandrere. Partiet tilhører foreløpig den konservative blokken til Silvio Berlusconi, men kan bli dumpet til fordel for et samarbeid med regjeringspartiet PD dersom høyresiden gjør det dårlig i valget. Foto: AP / NTB scanpix

Det kan bane vei for den konservative blokken, som ledes av Silvio Berlusconis parti Forza Italia. Han har slått seg sammen med det innvandrer- og EU-fiendtlige partiet Lega Nord, som ledes av Matteo Salvini, og nasjonalkonservative Fratelli d’Italia (Italias brødre).

Til sammen får partiene mellom 35 og 38 prosent av stemmene, ifølge målingene, noe som kan være nok til et hårfint flertall.

Men valget kan også ende med at ingen av partiene eller blokkene får flertall, noe som kan føre til langvarige regjeringsforhandlinger og i verste fall nyvalg.

Regjeringspartiet Partito Democratico (PD) har falt jevnt på målingene til drøyt 21 prosent, mens støttepartiene får litt over 5 prosent.

Uforutsigbart

Fredag var den siste dagen det var lov til å utføre meningsmålinger i Italia. Ifølge valganalytiker Antonio Noto fra meningsmålingsinstituttet IPR har rundt 10 millioner velgere, mer enn hver tredje, ennå ikke bestemt seg.

– Det betyr at resultatet kan endre seg betydelig i de siste dagene før valget, sier han til politikknettstedet Politico.

Italia endret sin valglov i fjor, og etter de nye reglene skal 63 prosent av de 630 representantene fordeles etter partistørrelse, mens 37 prosent skal velges i énmanns-kretser.

Énmanns-kretsene kan være avgjørende for valgutfallet. Det gjør også valget svært uforutsigbart, især i Sør-Italia, der M5S kniver med Berlusconi-blokken om velgerne.

Selv kan mediemogulen Berlusconi, som har styrt i Italia i tre perioder, ikke bli statsminister fordi han er straffedømt for korrupsjon og skatteunndragelser. Samtidig er han en mester i å få gjennom enkle og lettfattelige budskap til velgerne, påpeker analytikere.

Skremt av Salvini

En voksende EU-skepsis har preget oppkjøringen til valget. På ti år har støtten til EU falt fra 65 til 40 prosent, opplyser politisk rådgiver for Italias EU-kommissær, Lanfranco Fanti, som nylig var i Norge.

Det er særlig strømmen av migranter fra Nord-Afrika som har nørt opp under skepsisen til EU og innvandring, og både Femstjernersbevegelsen, som Fanti omtaler som «schizofrene og uberegnelige» og Lega Nord vil ta Italia ut av EU.

Det er særlig Lega Nord og partiets leder Matteo Salvini som skremmer Fanti. I likhet med Nasjonal front og Marine Le Pen i Frankrike har Salvini satset på en blanding av aggressiv innvandringsmotstand og å framstå som arbeiderklassens redning.

Overfor NTB beskriver Fanti Lega Nord-leder Salvini som halvfascistisk.

– Han sier nei til migranter, vil styrke hæren og politiet og gi våpen til alle, sier han.

Høy gjeld

Italia fikk i fjor en svak vekst på 1,7 prosent, ifølge anslag, mens arbeidsløsheten har falt til 10,8 prosent, det laveste på fem år. Samtidig er Italia tynget ned av en gjeld som nå utgjør 132 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), noe som bekymrer investorer kraftig, ifølge Bloomberg.

– Politikken som trengs for å få gjelden ned på et bærekraftig nivå, er umulig å få øye på, skriver avisa på lederplass.

(©NTB)

[email protected]