Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, er en av de mest høytstående geistlige i Englands anglikanske kirke. Han går i en kronikk i Daily Mail til frontalangrep på brexit og det britiske folk for å være for negative til masseinnvandring. Han hevder at britene er nødt til å akseptere høy innvandring, og at de må forandre seg med sine nye «landsmenn».
– Brexit har delt landet vårt og nå trenger vi et nytt narrativ. Vi må lege polariseringen som oppstod som en følge av folkeavstemningen og akseptere de motstridende stemmer, skriver Welby.
Han ser bort i fra at polarisering har preget britisk og vestlig debattklima lenge før brexit-avstemningen og at beslutningen om å forlate EU kom fordi et flertall ved avstemningen viste seg å være misfornøyde med status quo.
Den anglikanske erkebiskopen gjør det helt klart at hans «nye narrativ» ikke innebærer at den upopulære multikulturalistiske politikken med masseinnvandring blir skrotet.
I sin kronikk understreker han «betydningen» av å ta i mot fremmede til landet.
– Vi må være generøse og tillate oss selv å endres med nykommerne og skape en dypere, rikere livsførsel. Vi må være en varm, gjestfri nasjon. Vi må aldri knuse det nye mangfoldet og de nye frihetene, advarer Welby.
Hvilke «nye friheter» han sikter til er imidlertid uvisst.
Vanlige kristne briter deler ikke biskopens radikale syn. Ved Universitetet i Bristol har man utført målinger som indikerer at så mange som 87,6 prosent av anglikanske kristne i landet ønsker å redusere innvandringen.
Erkebiskop Welby er på sin side svært entusiastisk og tydelig på at han vil tilpasse kirken til migranter. Han opprettet en egen biskopstilling med særlig fokus på å lokke etniske minoriteter til den engelske kirken, fordi han mener at kirken er «for typisk engelsk».