Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er på plass når FNs menneskerettsråd innleder sin hovedsesjon i Genève, der en rekke kontroversielle saker skal behandles.

Søreide holder mandag det norske hovedinnlegget, og hun skal også ha samtaler med FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad al-Hussein, FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, og presidenten for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Peter Maurer.

– En sentral utfordring i verden i dag, er at det mange steder er et stort avvik mellom vedtatte, internasjonale normer og konvensjoner, og virkeligheten på bakken. Det er derfor viktig at også andre land styrker innsatsen for menneskerettighetene, sier Søreide i en kommentar før møtet i Genève.

– Viktige tema for Norge er blant annet ytringsfrihet og beskyttelse av forsvarere av menneskerettigheter, sier Eriksen Søreide.

Syria og Myanmar

Foruten krigen i Syria blir Myanmars fordrivelse av rohingya-minoriteten og borgerkrigen i Sør-Sudan viktige temaer i Genève.

FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, har slått fast at det er tegn til et folkemord på den muslimske rohingyaminoriteten, og FNs høykommissær for flyktninger har advart de over 700.000 rohingyaene som har flyktet til Bangladesh mot å vende hjem.

I Sør-Sudan står både regjeringsstyrker og opprørere bak systematiske og bestialske overgrep mot sivile, slo en gruppe FN-granskere fast i en rapport i forrige uke.

Sør-Sudan

Rapporten dokumenterer massevoldtekter, ofte av mindreårige. Sivile får øynene stukket ut, blir kastrert og halshogd, går det videre fram av rapporten, som nå skal behandles av FNs menneskerettsråd.

Saudi-Arabias brutale krigføring i Jemen ventes også å bli et tema, og det samme blir Israels ulovlige bosetninger i de okkuperte, palestinske områdene.

Israelske bosetninger

FNs menneskerettsråd besluttet i mars 2016 å opprette en database over selskap som har virksomhet i de israelske bosetningene, til sterke protester fra Israel og USA.

Basen inneholder nå 206 selskap, som alle har fått brev fra FNs høykommissær for menneskerettigheter med oppfordring om å trekke seg ut av bosetningene.

Navnene på selskapene blir hemmeligholdt, men Utenriksdepartementet har tidligere opplyst til NTB at de ikke er kjent med at det er norske selskap på listen.

Det norske oljefondet er imidlertid tungt inne i over 30 selskap med virksomhet i israelske bosetninger, blant dem de to israelske storbankene Bank Hapoalim og Bank Leumi, samt Israels største telekomselskap Bezeq og Heidelberg Cement.

(©NTB)

[email protected]