Frankrikes president Emmanuel Macron tror ikke Storbritannia vil få en like tett tilknytning til EU etter brexit som Norge har i dag.
Macron trakk fram den norske modellen som en kilde til inspirasjon da han tok imot statsminister Erna Solberg (H) på Élyséepalasset i Paris.
Tilknytningen gjennom EØS har gjort Norge til en «ekstremt privilegert partner» for EU med en unik tilgang til det indre marked, fastholdt han.
Storbritannia har derimot tegnet opp røde linjer for seg selv som gjør et slikt forhold umulig.
– Hvis britene står ved sin nåværende forhandlingsposisjon, er realiteten at Storbritannia vil stå lenger unna EU enn Norge gjør i dag, sa Macron.
EUs budskap har vært at en slik tilgang til det indre marked som Norge har, forutsetter at man også godtar de fire friheter og alle de forpliktelser som følger med.
Nettopp dette gjør det vanskelig for britene å gå inn for en norsk løsning, påpeker Solberg.
– Alle forstår at det vil være vanskelig for dem å godta de fire friheter etter en folkeavstemning med så stor diskusjon om disse, sa hun på en felles pressekonferanse med Macron.
Det er spesielt den frie flyten av arbeidskraft på tvers av landegrensene i EU som har gjort de fire friheter til et betent spørsmål i britisk politikk.
Solberg sier seg enig i at en norsk modell for Storbritannia ville ha løst mange problemer.
– Men slik situasjonen er nå, er det ikke der Storbritannia er, utdyper hun overfor NTB.
Det var bitende kaldt med snøfnugg i luften under besøket i den franske hovedstaden.
Solberg hadde et tettpakket program, der besøket på Élysée ble fulgt hakk i hæl av møter med personligheter fra fransk samfunnsliv, den franske arbeidsministeren, norske og franske næringslivslederne og skuespillere fra den franske versjonen av Skam.
I selve samtalen med Macron sto en lang rekke spørsmål på agendaen, deriblant forsvars- og sikkerhetssamarbeid, utdanning og klimapolitikk.
Samtidig fikk Solberg benyttet anledningen til å invitere den franske presidenten til Norge. Han svarte at han gjerne vil komme.
Ifølge Solberg fyller den franske presidenten et tomrom på den politiske scenen i dag.
USAs president Donald Trump har ikke tatt den samme globale lederrollen som sin forgjenger, påpeker hun. Samtidig har Tysklands statsminister Angela Merkel strevd i et halvt år med å forsøke å danne regjering.
Macron, derimot, har store personlige ambisjoner, og han har vært i stand til å fylle en del av vakuumet.
Solberg trekker også fram Macrons ambisiøse planer for EU.
– Vi har jo hatt en periode hvor mange egentlig har tatt et skritt tilbake fra EU. Mange land har forsøkt å sette grenser for hvordan EU skal utvikle seg, og de har markert avstand til EU fordi dette har vært populært blant velgerne. Men han har valgt det motsatte standpunktet, sier hun.
En annen sak er hva franske velgere syns.
Presidentens popularitet på hjemmebane har den siste tida vært vaklende, og franske motkrefter har tradisjonelt vært sterkt.
– Så spørsmålet er om han klarer å levere resultater raskt nok for dem som har hatt store forventninger til ham, sier Solberg til NTB.
(©NTB)