Stortinget er på kollisjonskurs med opinionen i synet på våpeneksport til land som kriger i Jemen, viser en ny meningsmåling.
Bare 12 prosent av de spurte mener Norge «bør selge militært utstyr til landene som kriger i Jemen», mens 63 prosent sier at de er imot slik eksport, viser målingen Norstat har gjennomført på oppdrag fra Redd Barna og Changemaker.
– Stortinget er på overtid når det gjelder å ta ansvar for at norsk materiell ikke havner i verdens verste humanitære katastrofe, mener lederen i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold.
– Krigen i Jemen går snart inn i sitt fjerde år. Folk flest mener at Norge bør slutte å forsyne partene med midler til å krige – det er på høy tid at de folkevalgte lytter, sier seksjonsleder Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barnas avdeling for Politikk og samfunn.
Norge har de siste årene solgt våpen og militært materiell for flere hundre millioner kroner til land som deltar i den saudiledede koalisjonen som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.
Våpen og ammunisjon er ikke lenger tillatt solgt til Saudi-Arabia, som fortsatt får kjøpe annet militært materiell fra Norge.
De forente arabiske emirater, som også har bakkestyrker i Jemen, fikk i fjor kjøpe ammunisjon fra Norge, noe utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forsvarte senest i desember.
Knappe to uker senere besluttet imidlertid regjeringen likevel å stanse eksporten av våpen og ammunisjon til Emiratene, mens også dette landet får fortsatt kjøpe annet militær materiell fra Norge.
SV har fremmet forslag i Stortinget om stans i alt salg av forsvarsmateriell til landene som kriger i Jemen, men fikk bare støtte fra KrF under behandlingen i utenriks- og forsvarskomiteen.
Det samme vil skje i den endelige avstemningen i Stortinget torsdag, der det heller ikke vil bli flertall for et forslag om å granske eksporten av militært materiell som har funnet sted til land som kriger i Jemen.
Nærmere 10.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon gikk til krig mot Houthi-militsen i Jemen i mars 2015, og over 50.000 er såret. De fleste av ofrene er sivile.
Saudi-Arabia har gjennomført tusenvis av flyangrep i landet. Skoler og sykehus er lagt i grus og 3 millioner mennesker er drevet på flukt.
FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i landet, der over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Over 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød.
(©NTB)