Illustrasjonbilde av jente som skriver på en iPhone mobil/smartphone. Modellklarert. Foto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix

Polarisering, hets, hatprat og ekkokamre er alle ord som dukker opp i bevisstheten når man drøfter det som i vår tid preger den politiske debatten over hele Vesten. Særlig spørsmålsstillinger knyttet til migrasjon, multikultur, islam og feminisme er omstridte. Vi snakker ofte om to leire som sitter i hver sin boble og snakker om hverandre, i stedet for å snakke med hverandre og at den ene siden ikke egentlig vet hva den andre står for.

Nettopp dette ønsker Pål Mathisen å gjøre noe med. Han har sammen med to andre, en tysker og en canadier, utviklet en ny app ved navn Bridger. Formålet med appen er å skape dialog mellom mennesker som er uenige med hverandre, og bygge felles forståelse for den andres standpunkter og hvorfor vedkommende tenker slik han/hun gjør. Til Resett sier Mathisen at ideen oppstod i 2016, i tiden rundt valget av Trump som USAs president og Brexit-avstemningen, to begivenheter som sjokkerte verden.

– Vi satt og pratet under en thanksgivingmiddag i november 2016. Dette var samme halvår som Brexit og presidentvalget i USA, folk var sjokkerte og vi diskuterte hvorfor. Vi kom frem til at folk ikke egentlig vet hva andres meninger er. Folk er ikke eksponert for andre argumenter. Så vi stilte oss selv spørsmålet: hvordan kan vi gjøre det lettere for folk å forstå seg på andres meninger? Uten trolling, hets og hatprat. Etter litt om og men kom vi frem til at man kunne ta utgangspunkt i datingapper som Tinder, men snu hele konseptet på hodet og heller matche folk med ulike standpunkter.

Appen ble lansert for iOS for to uker siden, i tillegg til en webversjon for de som ikke har iPhone. Mathisen opplyser om at appen senere også vil lanseres til Android. I tillegg til å hente inspirasjon fra datingapper har Mathisen og co. hentet inn elementer fra spillverdenen. Man oppnår score og vil få badges i ”belønning”. Når du registrerer din bruker vil appen kartlegge hvor du står politisk for å kunne matche deg med annerledestenkende.

– Når man registrerer seg får man en rekke spørsmål om demografi, politiske standpunkter og verdier. Dette vil brukes i matching mot andre med et annet syn. Alle personer som dukker opp i en brukers matchingliste vil være folk som er uenige med brukeren. Man kan dessuten vite hvem som står en nærmest og hvem som står lengst vekk, forteller Mathisen.

Formålet med appen er å finne felles grunn og forståelse for andres standpunkter, men Mathisen vedgår at det avstanden i noen tilfeller vil kunne være for stor.

– Vi bestemte oss for å bruke begrepet bridger miles for å vise hvor langt unna hverandre folk er politisk. Med dialog vil man bygge en bro over avstanden. Det finnes nok et optimum, et punkt der uenigheten er akkurat passe. I en del tilfeller vil muligens avstanden bli for stor, men det vil vi vite mer om med tiden, sier han.

Mathisen og hans samarbeidspartnere ønsker ikke nødvendigvis at Bridger skal være en plattform for å overbevise andre om at en selv har rett.

– Det viktigste er rammene rundt diskusjonen. Vi har spesifiserte verdier i Bridger. Det skal ikke være et sted der folk går i strupen på hverandre. Det skal stilles gode spørsmål og man skal lære seg å forstå hvor andre kommer fra, snarere enn å overbevise folk.

I appen er det lagt opp til at kun en og en får snakke med hverandre om gangen. Dessuten sørger et ratingsystem for at man på forhånd kan vite hvem som troller og ikke bidrar konstruktivt til debatten.

– Kun en og en kan snakke med hverandre. På den måten unngår vi at folk rotter seg sammen eller hopper inn med støtende kommentarer for å provosere frem reaksjoner. Så har vi et ratingsystem. Etter at man har snakket med noen en stund får man muligheten til å vurdere vedkommende mot flere kriterier.

Og trollene vil bli blokkert eller stengt ute?

– Jeg har troen på at vi kommer til å la trollene være der, men ratingsystemet vil jo sørge for at de synker til bunns. Det er jo opp til brukerne selv om man vil snakke med en bruker med så lav rating. Vi kaster ikke folk ut på grunn av dårlig rating. Folk kan også og rapportere. Dersom noen blir rapportert for trusler for eksempel kan de stenges ute, forklarer Mathisen.

Mye ligger til rette for at Bridger kan lykkes. Men de trenger meningsmangfold, og vil særlig oppfordre mer konservative eller høyreorienterte stemmer til å ta plass i appen og delta.

– Vi jobber iherdig med å få dette til å bli bra. Vi opplever at dette er lett å selge til venstreorienterte, men når de logger seg på oppdager de at de er enige med alle. Det er derfor behov for et større meningsmangfold i Bridger, vi trenger de mer høyreorienterte stemmene også. Appen er tilgjengelig globalt, men vi opererer hovedsakelig mot det europeiske og nordamerikanske markedet.

Man trenger ikke være enig med folk for å forstå hvor de kommer fra og la være å demonisere dem, mener Mathisen.

– Ved Oscar-utdelingen i 2017 adresserte Jimmy Kimmel denne polariseringen under sin standup-opptreden. Han avsluttet med å be folk om å snakke sammen. Man trenger ikke være enig, men man må ikke se på den andre som et monster heller. Det er dit man må. Dialogen må skapes. Derfor trengs en plattform som Bridger.