Ap foreslår økt norsk deltakelse i FNs sikkerhetsbevarende operasjoner, noe som også vil gi økt troverdighet til Norges kampanje for en plass i FNs sikkerhetsråd, ifølge partiets utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt. Men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er ikke spesielt begeistret over forslaget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norges kampanje for en plass i FNs sikkerhetsråd er et av flere argument for at Norge bør øke deltakelsen i FNs fredsbevarende operasjoner, mener Ap.

Norge har kapasitet etter at våre bidrag i Afghanistan og i kampen mot IS er trappet ned. Dessuten har våre naboland Sverige og Finland begge rundt ti ganger så mange FN-soldater i aksjon som Norge, anførte Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt da Stortinget debatterte utenriksministerens redegjørelse torsdag.

Men kanskje aller viktigst er regjeringens kampanje for å sikre Norge en plass i FNs sikkerhetsråd i 2021-2022:

– Sikkerhetsrådet har ansvaret for FNs fredsbevarende operasjoner. At Norge nå bør øke våre bidrag til FN-operasjoner handler også om Norges troverdighet i FN-sammenheng, sa Huitfeldt i sitt innlegg.

Konkurrent trapper opp

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i redegjørelsen til Stortinget tidligere denne uken at regjeringen har gitt kampanjen om en plass i sikkerhetsrådet «høyeste prioritet». Blant konkurrentene er Canada og Irland.

Huitfeldt minnet Søreide om at Canadas statsminister Justin Trudeau i november i fjor varslet at landet vil trappe opp med drøyt 200 FN-soldater under henvisning til at FN-styrkene må gjøre mer for å forhindre og forebygge konflikt og overgrep – og at det da er rett og rimelig at Canada selv bidrar mer.

Risikofylt

Søreide var ikke spesielt begeistret da hun tok ordet litt senere i debatten. Hun pekte på at det er en risikovurdering knyttet til deltakelse i de fredsbevarende operasjonene, som er noe av det farligste i verden.

– Det skjer ofte i områder der det ikke er noen fred å bevare, sa Søreide.

Ifølge Huitfeldt er antallet norske FN-soldater nå historisk lavt, mens utenriksministeren fremstilte det som «så å si konstant» siden 2005. Hun opplyste også at Norge skal trappe opp deltakelsen igjen med et nytt transportflybidrag i Mali neste år.

– Direkte undergraving

At Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde går mot sin egen regjering og mener at Norge absolutt ikke bør søke sete i sikkerhetsrådet, fremstår for Huitfeldt som «direkte undergraving av norske interesser».

– Og da har dessverre ikke utenriksministeren sine ord i behold når hun hevder at regjeringen møter dagens urolige verden med, sitat «trygg styring», sa Huitfeldt.

Tybring-Gjedde tok seg selv i forsvar på denne måten:

– Frp sitter i regjering fordi man mener at vi samlet får større gjennomslag for vår politikk der, enn om vi var utenfor. Det kan diskuteres om det er riktig, men vi forholder oss til det. Men ingen av oss er valgt til Stortinget på Jeløy-plattformen eller Sundvolden-plattformen. Vi er valgt inn på våre partiprogram. Og hvis vi ikke hadde fulgt opp det i stortingssalen, så ville vi mistet troverdighet.

Søreide sa på sin side at det er viktig at Stortinget tar del i kampanjen – og at en samlet regjering står bak.

NTB-Jon Even Andersen
(©NTB)