Demonstrasjonene fortsetter i Sudan, men protestlederne skal i helgen i samtaler med militærjuntaen, ifølge representanter for protestbevegelsen.
– Militærrådet skal holde samtaler med Alliansen for frihet og endring klokka 20 lørdag, sier Siddiq Yousef, et høytstående medlem i paraplyorganisasjonen som har stått i spissen for demonstrasjonene.
Det skjer dagen etter at hundretusener av mennesker samlet seg utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum med krav om frihet, fred og rettferdighet. Fredag var det nøyaktig fire måneder siden de første demonstrasjonene mot regimet.
Demonstrantene krever at makten overføres til en sivil administrasjon etter militærkuppet der Omar al-Bashir ble styrtet.
Etter 30 år ved makten ble den krigsforbrytertiltalte presidenten 11. april avsatt av hæren i kjølvannet av massedemonstrasjoner.
Protestene mot hans regime startet i januar mot økte priser på brød og drivstoff. Demonstrasjonene vokste seg siden til en bred folkeoppstand. Sikkerhetsstyrker slo hardt ned på protestene, og over 100 demonstranter ble de neste månedene drept, ifølge anslag gjengitt av Human Rights Watch.
Militærjuntaen ledes nå av general Abdel Fattah al-Burhan. Han har lovet sivilt styre innen to år, men demonstranter har siden holdt stand utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum.
– Jeg går ingen steder før Burhan overfører makten til en sivil regjering, sier Wali Aldeen, som har slått leir utenfor hovedkvarteret siden den dagen Bashir ble styrtet.
Fredag kunngjorde en fagforening som har hatt en sentral rolle i folkeoppstanden, at de søndag vil utnevne et sivilt råd som skal ta over makten fra militærjuntaen. Hæren skal få være representert i dette rådet, heter det. Et medlem av den samme foreningen bekrefter at de skal ha samtaler med militærrådet lørdag kveld.
– Fem representanter fra alliansen skal diskutere overføringen av makt til et sivilt styre med militærrådet, sier Ahmed al-Rabia.
Han legger til at dersom hæren nekter å gi fra seg makten, kommer protestlederne til å gjennomføre planen om å opprette et sivilt råd. Men det kan bli utsatt dersom juntaen er villig til å forhandle.
Omar al-Bashir, som selv grep makten i et militærkupp i 1989, ble denne uka flyttet til Kober-fengselet i Khartoum.
75-åringen ble i 2009 tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord i Darfur-regionen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og har vært etterlyst internasjonalt siden.
Sudans militære kuppmakere har opplyst at de ikke akter å utlevere ham til Haag-domstolen og sier at det vil være opp til en framtidig sivil regjering å avgjøre om han skal utleveres.
Påtalemyndigheten I Sudan har imidlertid startet etterforskning av Bashir for mistanker om hvitvasking av penger og ulovlig besittelse av store summer utenlandsk valuta. Det opplyser en kilde i rettsvesenet til Reuters lørdag.