En av konklusjonene i utkastet til en ny FN-rapport er at opptil én million arter i verden kan bli truet av utryddelse. Illustrasjonsfoto: University of New Hampshire/Molly Jacobson via AP / NTB scanpix

Tap av natur og annen miljøødeleggelse er en like stor trussel som klimaendringene, ifølge et utkast til en omfattende rapport fra FNs naturpanel.

Nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til utkastet, som ikke er offisielt offentliggjort.

En av konklusjonene er at mellom en halv og én million arter i verden kan bli truet av utryddelse.

Det samlede antallet arter er usikkert, men ett anslag ligger i underkant av 9 millioner – inkludert insekter, planter, sopp og visse typer mikroorganismer.

Verdens pattedyr er allerede hardt rammet, og den samlede vekten av alle ville pattedyr skal ha sunket over 80 prosent.

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) ble opprettet i 2012 for å undersøke tap av artsmangfold og andre miljøproblemer som ikke omfattes av arbeidet til FNs klimapanel.

IPBES’ største rapport så langt vil bli offentliggjort 6. mai. Utsendinger fra 130 land samles neste uke i Paris for å gjennomgå sammendraget av rapporten, som er utarbeidet av forskere og eksperter.

Ifølge AFP advares det i rapportutkastet om at tap av arter, ren luft og drikkevann utgjør en like stor trussel som den globale oppvarmingen. De ulike miljøproblemene er i mange tilfeller tett knyttet til hverandre.

Fakta om naturpanelet IPBES

* Intergovernmental science-policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) ble opprettet i 2012.

* Formålet er å sammenfatte og vurdere forskning og annen kunnskap om økosystemer og biologisk mangfold.

* Rundt 130 land er i dag medlemmer av IPBES. Landene utgjør naturpanelets øverste beslutningsorgan.

* Om lag tusen forskere fra hele verden deltar i arbeidet med IPBES’ rapporter. Både land og ulike organisasjoner kan foreslå nye forskere som de mener bør delta.

* Rapportene skal gi politikerne et bedre grunnlag til å ta beslutninger om forvaltning av naturressurser.

* IPBES fungerer på en måte som minner om FNs klimapanel, som sammenfatter og oppsummerer forskning om menneskeskapte klimaendringer.