Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I Kina står visjonen om det harmoniske samfunnet fremdeles sterkt.

Visjonen brukes imidlertid ofte av myndighetene som en rettferdiggjørelse for å slå ned på opposisjonselementer som forårsaker «uro». Når noen sier at en nettside er blitt harmonisert, betyr det at nettsiden er blitt stengt ned.

I den siste tiden har flere norske politikere tydeligvis sett til Kina for å skape et mer «harmonisk» samfunn også her i Norge.

Statssekretær Sveinung Rotevatn ser det nå som en av sine oppgaver å sabotere det frie meningsmangfoldet. Den 16.04 la han ut følgende melding på sin Twitter-profil:

– Bra initiativ. Kvifor dukkar annonsene dykkar opp på Resett, @ForskerFab og @AgvaKraft? Dette er verkeleg ikkje noko å støtte (indirekte) opp om.

Rotevatn sier til NRK at han ikke anser Resett som en medieaktør. Han motarbeider dermed ikke mediemangfoldet. Han sier videre at Resett.no driver med kampanjevirksomhet og ikke journalistikk, og at virksomheten er «samfunnsnedbrytende». Han beskriver sine handlinger som «politisk motbør».

Rotevatn er statssekretær og må ansees som en representant for den norske statsmakten. Det Rotevatn kaller for «politisk motbør» er en statlig intervensjon for å ramme en lovlig bedrift sitt inntektsgrunnlag. Det er en økonomisk sanksjon mot dem som har meninger som staten ikke liker.

Rotevatn rettferdiggjør sine handlinger med at Resett er en «kampanjevirksomhet». Hans oppfatning om hva Resett er og ikke er, er imidlertid fullstendig uinteressant. Det samme er så klart tilfellet for hvilke meninger Rotevatn mener er «samfunnsnedbrytende».

Ytringsfriheten gjelder for alle, og gjelder uansett i hvilket fora eller hvilken forbindelse man velger å bruke den i.

Rotevatn drømmer om et harmonisk samfunn der meningsmangfoldet kun består av meninger staten har godkjent. Hans drøm må aldri gå i oppfyllelse.