Kutt i støtten til meningsbærende aviser og færre dager med postombæring vil svekke mediemangfoldet, hevder opposisjonen.
I Stortingets spørretime onsdag måtte kulturminister Trine Skei Grande (V) tåle kritikk for den nye innretningen på pressestøtten som hun har foreslått.
I mediemeldingen som ble lagt fram i slutten av mars, varslet Grande en solid dreining av pressestøtten i retning små og lokale medier.
Men det skjer på bekostning av alle andre aviser, som også sliter, mener Senterpartiet.
– Skuffelsen var stor da det viste seg at meldingen ikke inneholder et eneste tiltak for å bevare mediemangfoldet. Det eneste som kom, var en satsing på små lokalaviser, men denne skal tas fra de større, framholdt Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen.
Hun peker på at meldingen ikke inneholder tiltak for å hjelpe mediene i en presset situasjon med dalende annonsemarked og overgang til digitale plattformer. I stedet vil både såkalte nummer to-aviser, regionaviser og meningsbærende aviser som Klassekampen, Vårt Land, Nationen, Dagsavisen og Dagen miste støtte.
– Mange har allerede har måttet kutte kostnader inn til beinet. Hvordan i all verden styrker dette mediemangfoldet, ville hun vite.
Grande hevder på sin side at mediemeldingen både inneholder nye tiltak og friske penger.
– Utfordringen er at vi har geografiske hvite flekker som ikke dekkes av lokale medier. Alle som står langs en bygdevei full av hull, skal ha en journalist å ringe til, sa kulturministeren.
Sem-Jacobsen mener avisene samtidig vil bli hardt rammet av regjeringens forslag til ny postlov, som kutter antall dager med postlevering fra fem til 2,5 dager.
– Flere aviser jeg har snakket med, sier de vil miste mange papirabonnenter, sa hun.
Omleggingen vil ramme 173.000 abonnenter fordelt på rundt 200 aviser.
Grande påpeker at regjeringen har satt av 800 millioner kroner for å kjøpe tjenester av Posten og sikre levering av aviser tre dager i uka i tre år framover.
– Vi må sørge for at avisene kommer over på digitale plattformer, slo hun fast.
Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener det er paradoksalt at regjeringen spenner bein på lokalavisene gjennom å kutte distribusjonen og peker på at lokalavisa for mange er den viktigste kilden til nyheter.
– Folk vil fortsatt ha lokalavisa på papir, slår hun fast.