Sylvi Listhaug ble fredag presentert som ny eldre- og folkehelseminister av statsminister Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg sier hun har tatt opposisjonspolitikerne på ordet når hun nå har gitt Frp-nestleder Sylvi Listhaug regjeringscomeback.

– Det ble aldri uttrykt formell mistillit mot Listhaug i Stortinget. Jeg vil minne om at opposisjonspolitikere som Jonas Gahr Støre sa at det kunne unngås om Listhaug fikk et annet fagområde. Jeg har tatt opposisjonen på ordet, og har gitt Listhaug et annet område, sa statsminister Solberg under en pressekonferanse om statsrådsskiftet.

Listhaug måtte i fjor vinter gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Les også: Listhaug blir statsråd

Da Listhaug gikk av, var det etter betydelig press fra Kristelig Folkeparti, som kunne ha felt hele regjeringen ved å stemme for et mistillitsforslag. Nå sitter KrF i regjering. Det blir imidlertid ikke noe problem, ifølge Solberg.

– Det er viktig også å huske at flere enn Arbeiderpartiet ga uttrykk for at Listhaug kunne være en aktuell statsråd på andre områder enn justis. Det er alltid mitt valg hvem som er statsråd, men alle partier har respekt for at andre partier har behov for å ha en ledelse som kan sitte ved bordet, sier Solberg.

Denne helgen blir Listhaug formelt valgt som nestleder i Fremskrittspartiet. Fra talerstolen i statsministerboligen la ikke Solberg skjul på at Listhaug-comebacket er etter initiativ fra Frp.

– Det er Frp som spør om å få skifte sine statsråder. Det er et initiativ fra Frp. Det har vært utfordrende for dem at begge deres nestledere har vært utenfor regjeringen, og det har vært litt krevende for måten regjeringen jobber på, sa Solberg.

At statsminister Erna Solberg ser seg nødt til å gjenutnevne en statsråd som har skapt så mye bråk, er et svakhetstegn, mener Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være grunnet et sterkt ønske fra Frp at statsministeren har gått med på dette, sier Snoen til NTB etter at det fredag ble klart at Sylvi Listhaug slipper inn i regjeringsvarmen igjen.

Den påtroppende Frp-nestlederen ble for et drøyt år siden tvunget til å gå av som justisminister etter å ha kommet på kant med både KrF og resten av den daværende opposisjonen med et kontroversielt Facebook-innlegg der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Snoen mener hennes gjeninntreden tilsynelatende skjer utelukkende av hensyn til Frps oppslutning i det kommende kommunevalget.

– Med dette til grunn, i tillegg til historikken som ligger bak, er det et svakhetstegn at statsministeren føler seg tvunget til å gjenutnevne en statsråd som skapte så mye trøbbel og kan skape mer trøbbel, ikke minst innad i regjeringen, sier Snoen.

Trøbbel i vente

Han viser til at Listhaug senest da hun gikk av i fjor anklaget KrF, som hun nå skal samarbeide med i regjering, for å mangle ryggrad.

– Det har vært en del konflikter, og selv om partiene sikkert vil forsøke å unngå konfrontasjon, ville det vært svært uvanlig om det ikke dukker opp ny strid og uro rundt Listhaug i løpet av de neste par årene, sier Snoen.

Han får støtte fra valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

– I fjor var det kanskje bare nummeret før KrF bidro til at både hun og regjeringen måtte gå. Hun har tirret opp særlig KrF tidligere. Det er klart at dersom det skjer nå, kan det bli noen rimelig interessante regjeringsmøter og kanskje også en del disputter som når offentligheten, sier han til NTB.

Kollegium

Aardal tror dog det kommer til å bli mindre uro nå enn det var da hun var justis- og integreringsminister. En vesentlig forskjell fra sist er at KrF nå er et regjeringsparti og ikke et opposisjonsparti.

– Men det kan bli veldig interessant å se fremover. Hun er en politisk type som synes å like at det stormer rundt seg, og kanskje bidrar hun også selv litt til at det blir slik. Jeg tror det vil avhenge veldig av hvilken rolle hun nå velger å spille fremover, hvordan hun fremstår og hvordan hun vil plassere seg i sitt nye fagfelt, sier Aardal.

Heller ikke Snoen har tro på at Listhaug kommer til å skape like mye bråk denne gangen.

– Det er jo ikke sånn at Listhaug sier provoserende ting hver dag, og det er jo i utgangspunktet lettere å holde en kollegial tone nå som KrF er inne. Listhaug har mange nok å skyte på utenfor regjeringen, hun kan jo konsentrere seg om dem, sier han.

Sterkt kort

Listhaug ses på som et av Frps aller sterkeste kort. Under helgens landsmøte utnevnes hun formelt som partiets første nestleder, og på sikt er hun blant favorittene til å overta partiledervervet etter Siv Jensen.

Snoen tror dog ikke at Listhaugs regjeringscomeback har noe særlig å si for posisjonen hennes i Frp.

– Hun er helt opplagt en ledende kandidat til partiledervervet, så om hun er statsråd eller ikke tror jeg ikke har særlig betydning så lenge hun er nestleder og sitter på Stortinget, sier Snoen.