FILE - In this June 18, 2017 file photo, French far-right presidential candidate, Marine Le Pen exits a voting booth in Henin Beaumont, Northern France. Marine Le Pen has been given preliminary charges for tweeting brutal images of Islamic State violence. (AP Photo/Michel Spingler, File)

– Partiet har gått fra å være et protestparti i sin ungdom, og fra å være et opposisjonsparti til å bli et regjeringsparti, sa Le Pen fredag i et TV-intervju.

I intervjuet sa hun også at hun vil legge fram forslaget til nytt navn på partiets landsmøte i Lille søndag.

Le Pen og den øvrige partiledelsen diskuterte et navnebytte allerede i juli i fjor. Da sa partiets generalsekretær Nicolas Bay at et navnebytte vil avspeile partiets «endrede syn på samfunnet».

Ny lederstruktur

Partiet også gjennomføre omfattende endringer i partiets lederstruktur og vedtekter, opplyser Le Pen.

Hun sier endringene i partiet til sammen blir en «kulturrevolusjon», som gjør at partiet er i stand til å «etablere seg, skape allianser og regjere».

–Vi har kommet til et vendepunkt, slo Le Pen fast i et intervju med den franske avisen Le Figaro.

Hun åpnet også for å gi fra seg ledervervet i partiet innen neste presidentvalg i 2022, gitt at en annen kandidat «er i bedre stand til å forene folk og få partiets ideer til å triumfere».

Bannon-besøk

Under landsmøtet vil Donald Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon være en av gjestene, opplyser nestleder i Nasjonal front, Louis Aliot.

Han var sentral i presidentens nasjonalistiske og innvandringskritiske valgkampstrategi, og har flere ganger uttrykt støtte til høyrenasjonalistiske bevegelser i Europa.

Internt kaos

Endringene og Bannon-besøket er et forsøk på å blåse nytt liv i et parti som har slitt med egen troverdighet og internt bråk etter valget i Frankrike.

Partiets tidligere valgkampleder, EU-skeptikeren Florian Philippot, har trukket seg for å danne sitt eget parti etter en konflikt med Le Pen. Partiets stigende stjerne og Le Pens niese, Marion Marechal Le Pen, har midlertidig trukket seg fra politikken. I tillegg er partilederen selv siktet for å ha misbrukt EU-midler.

Partiet har også slitt med å håndtere kontroversielle uttalelser fra Jean-Marie Le Pen, som i sin tid var med på å stifte partiet for nær 40 år siden. Under landsmøtet er det ventet at Nasjonal front fjerner partivedtekten som gjør han til æresformann på livstid.

NTB-AFP

(©NTB)