Danske Bank. REUTERS/Jacob Gronholt-Pedersen/File Foto

Tidligere toppsjef i Danske Bank, norske Thomas Borgen, er siktet i saken om hvitvasking i bankens filial i Estland, melder den danske avisen Børsen.

Det er statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet (SØIK) som står bak siktelsen, ifølge avisen. Statsadvokaten skal også ha beordret ransaking av Borgens hjem.

– Jeg kan bekrefte at SØIK ransaket Thomas Borgens bolig den 12. mars. Og jeg kan også bekrefte at de har valgt å sikte Thomas Borgen, som et ledd i sin etterforskning av saken, sier Borgens advokat Peter Schradieck til Børsen.

Han opplyser at han ikke har noen kommentar til hvordan nordmannen stiller seg til siktelsen.

Saken om hvitvasking dreier seg om virksomhet ved filialen i Estland fra 2007 til 2015. Bankkunder har i denne perioden overført 1.500 milliarder danske kroner via filialen. Danske Bank har ikke oversikt over hvor stor andel av beløpet som anses som mistenkelig.

Thomas Borgen jobbet i Danske Bank fra 2009 til i fjor høst. Borgen trakk seg samme dag som da selskapet la fram resultatet av en gransking av potensiell hvitvasking i Estland.

I januar ble det klart at et amerikansk pensjonsfond har gått til sak mot banken og fire tidligere toppsjefer. To av toppsjefene som nevnes i søksmålet, er Borgen og styreleder Ole Andersen.

Borgen var i perioden 2009–2012 ansvarlig direktør for filialen i Estland, og i 2013 ble han forfremmet til Danske Banks administrerende direktør. I 2017 lød hans samlede årsinntekt på 17,4 millioner danske kroner, hvorav 11,5 millioner var lønn, 2,2 millioner pensjon og 3,7 millioner bonuser i form av kontanter og aksjer.

Fakta om Danske Bank-skandalen

* Hvitvaskingsskandalen ble kjent i mars 2017, da den danske avisen Berlingske kunne avsløre at svært store beløp hadde passert gjennom Danske Banks filial i Estland uten at banken fulgte prosedyrer for å avsløre hvitvasking.

* Filialen kan ha blitt brukt til å hvitvaske milliarder av kroner fra blant annet Russland og Aserbajdsjan i løpet av en åtteårsperiode.

* En intern granskning har sett på transaksjoner for i alt 200 milliarder euro, rundt 1.500 milliarder danske kroner, som har gått via filialen. Ifølge Danske Bank er mange av disse mistenkelige.

* Ifølge en analyse fra Jyske Bank kan det ha vært snakk om hvitvasking i så mange som 86 prosent av disse transaksjonene.

* Foreløpig er det funnet fram til totalt 6.200 mistenkelige kunder.

* En intern granskningsrapport ble lagt fram 19. september 2018, og samme dag varslet bankens norske toppsjef Thomas Borgen sin avgang.

* I juli ble det kjent at 26 ansatte i den estiske avdelingen var politianmeldt. Ifølge Danske Banks interne undersøkelse har banken selv anmeldt åtte ansatte til politiet og 42 til økokrim.

* Økokrim i Danmark tok i 2018 ut formell siktelse mot Danske Bank, som anklages for hvitvasking av milliarder av kroner som passerte gjennom filialen i Estland fra 2007 til 2015.

* I januar ble banken og fire tidligere toppsjefer saksøkt av et amerikansk pensjonsfond. Også i Frankrike er det er det tatt ut siktelser om hvitvasking i perioden fra 2007 og 2014 i Estland og Luxembourg.

* 7. mai melder danske medier at den tidligere toppsjefen Thomas Borgen er siktet i hvitvaskingssaken.