
Donald Trump har signert en presidentordre som i praksis utestenger den kinesiske telegiganten Huawei fra det amerikanske markedet.
Gjennom å erklære en nasjonal økonomisk krise forbyr Trump amerikanske selskaper å kjøpe eller bruke utenlandsk utstyr eller tjenester fra selskaper som «utgjør en uakseptabel risiko».
Ingen spesifikke land eller selskaper navngis i Trumps ordre onsdag. Men handelsdepartementet satte samme dag Huawei og flere titall tilknyttede selskaper på en svarteliste over selskaper som utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet. Dermed trenger Huawei godkjenning fra den amerikanske regjeringen for å kjøpe amerikansk teknologi som kineserne er helt avhengige av.
En høytstående tjenestemann i Det hvite hus insisterer på at Trumps erklæring ikke er rettet mot noe bestemt land eller selskap. Tiltaket innføres imidlertid mens USAs handelskrig med Kina tilspisses og omtales som det mest ekstreme hittil i Trumps kamp mot den kinesiske IT-sektoren.
– Denne administrasjonen vil gjøre det som trengs for å bevare Amerikas trygghet og velstand og for å beskytte Amerika fra utenlandske motstandere, sier presidentens talsperson Sarah Sanders.
USA har forsøkt å overtale allierte til ikke å la Kina ta noen del i byggingen av neste generasjons 5G-nett. Frykten er at bruk av utstyr fra Huawei skal bli en bakdør for kinesisk spionasje i vestlige land.
Huawei kaller restriksjonene urimelige og urettferdig.
– Å nekte Huawei å gjøre forretninger i USA vil ikke gjøre landet sikrere eller sterkere, bare føre til færre, dyrere og dårligere alternativer, sier selskapet i en uttalelse få timer etter Trumps erklæring.
USA forbyr allerede statlige etater å inngå kontrakter med Huawei eller andre selskaper som bruker selskapets utstyr. Huawei mener forbudet er ulovlig og har levert et søksmål til en føderal domstol.
Når Huawei nå også ilegges eksportkontroll, vil det få store konsekvenser også globalt, mener Kevin Wolf, som var statssekretær for handel og eksport under president Barack Obama.
– Det kommer til å få ringvirkninger i hele det globale telenettverket fordi Huaweis tilknyttede selskaper verden over er avhengig av amerikansk innhold for å fungere. Hvis de ikke kan få tak i innretningen eller delen eller programvareoppdateringen de trenger for å fungere, bryter disse systemene sammen, sier Wolf.
Kina ber torsdag USA om stanse det de kaller undertrykkelse av kinesiske selskap under påskudd av nasjonal sikkerhet.
– USA har i en tid misbrukt sin nasjonale makt til å undertrykke og bringe bestemte kinesiske foretak i vanry – med fullt overlegg og med alle midler. Det er verken hederlig eller rettferdig, sier talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.
Så langt har Washington hatt blandede resultater i kampanjen for å få andre land til å vende ryggen til Huawei. Selv hos en av USAs aller nærmeste allierte, Storbritannia, pågår debatten fortsatt om hvorvidt Huaweis ekspertise skal benyttes i utviklingen av 5G-nettet.