Australias statsminister Scott Morrison vant en uventet seier ved valget i Australia etter at alle meningsmålinger spådde seier for opposisjonspartiet Labor.
– Jeg har alltid trodd på mirakler, sa Morrison og takket dem han kalte det tause flertallet for det overraskende resultatet sent lørdag kveld.
Rett før hadde Labor-leder Bill Shorten erkjent nederlag i et valg der han lenge var spådd som vinner. Nå fortsetter trolig Scott Morrison som statsminister, muligens som leder for en mindretallsregjering med støtte fra uavhengige representanter.
Shorten kunngjorde også overfor dypt skuffede partiarbeidere at han selv går av som partileder etter det uventede nederlaget.
Helt opp til valget hadde både meningsmålinger og valgdagsmålinger dømt Morrison nord og ned. Så sent som lørdag morgen ga en valgdagsmåling Shorten 52 prosent og Morrison 48 prosent.
I de siste ukene av valgkampen har Morrison åpenbart profittert på å ha ført en negativt ladet kampanje mot Labor, særlig rettet mot eldre, mer bemidlede velgere, som han har lovet lavere skatter.
Med støtte fra høyreorienterte medier har han fått gjennom budskapet om hvor lite skattelette denne velgergruppa kunne vente seg med ny regjering.
Morrison kjørte sin valgkamp på slagord rundt stabilitet og bedre økonomisk styring, mens Shorten fokuserte på klimautfordringene, synliggjort etter fjorårets katastrofesesong med flommer, skogbranner og rekordtørke.
Shorten lovte at med ham ved roret ville Australia forplikte seg til å redusere sine utslipp med 45 prosent i forhold til 2005, et langt mer ambisiøst mål enn landets nåværende mål om en reduksjon på 26–28 prosent.
– Verden vil merke det hvis Labor blir valgt: Australia er tilbake i kampen mot klimaendringer, sa Shorten til reporterne da han avla stemme i hjembyen Melbourne, før han tok seg en pølse i brød.
Statsminister Morrison stilte opp og delte selv ut pølser ved stemmelokalet i Launceston påTasmania. Noen store klimaløfter ledsaget imidlertid ikke pølsene hans.
En som imidlertid tapte sitt valg i Sydney på grunn av klimasaken, var tidligere statsminister Tony Abbott, som en gang kalte alt snakk om klimaendringer for søppel. Han tapte mot en uavhengig kandidat, den tidligere alpinisten og medaljevinneren i OL, Zali Steggall. Hun lovte både skattelette for barnefamilier og seriøse tiltak mot global oppvarming.
151 plasser i Representantenes hus og 40 av 76 seter i Senatet skal fordeles etter lørdagens valg. Partiet eller koalisjonen med flest plasser kan danne regjeringen for minst tre år.
I Australia er det obligatorisk å stemme ved valg. Hvis man ikke gjør det, straffes det med et forelegg på rundt 20 dollar, som tilsvarer drøyt 120 kroner. Hele 16,4 millioner australiere er registrert, og over 4 millioner forhåndsstemte.