En soldat sikrer et buddhistisk tempel foran en seremoni lørdag. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix

Mens tusener av mennesker fortsatt er savnet, markerte Sri Lanka lørdag at det er ti år siden landets blodige borgerkrig ble avsluttet.

Sikkerheten var på topp under markeringen i den nordlige delen av landet, bare noen uker etter terrorangrepene på flere kirker og hoteller i påsken.

Det var 18. mai 2009 at regjeringsstyrkene avsluttet en brutal offensiv mot Tamiltigrene LTTE ved en lagune i kystdistriktet Mullaittivu med å drepe tamilenes leder Velupillai Prabhakaran.

Daværende president Mahinda Rajapakse erklærte dermed slutten på den 37 år lange krigen mellom tamilske separatister og regjeringen, som hadde kostet 100.000 mennesker livet og var preget av massakrer, selvmordsbomber og likvideringer.

Titusener savnet

Men for tusener av krigsenker og andre ofte på begge sider var det bare starten på en ny kamp for å finne ut hva som hadde skjedd med deres slektninger.

Rundt 20.000 mennesker er fortsatt savnet, inkludert 5.000 regjeringssoldater.

Regjeringsstyrkene er blitt anklaget for massive krigsforbrytelser i de siste månedene av krigen, blant annet ved å ha drept 40.000 tamilske sivile. Regjeringen selv avviser anklagene.

Flere massegraver er funnet de siste tiårene, men bare noen få av dem som var i gravene, er formelt identifisert.

Viske ut minnet

Inntil nylig ble de årlige tamilske minneseremoniene og alle andre tamilske markeringer klassifisert som undergravende virksomhet og brutalt stanset av regjeringsstyrkene.

Regjeringen har også satt opp minnetavler for falne regjeringssoldater i de tamilske områdene i nord og øst og jevnet tamilske gravlunder med jorda med det formål å viske ut enhver påminnelse om opprørerne som i en periode hadde kontroll over en tredel av landet.

Selv om smerten fortsatt føles for mange, og selv om landets 2,5 millioner tamiler fortsatt føler seg forfordelt, har krigens slutt likevel brakt fred som har tjent landets økonomi og turistnæring godt.