Illustrasjonsbilde. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Det blir ingen streik i staten etter at partene kom til enighet hos Riksmekleren. Enigheten kommer nesten 14 timer etter den opprinnelige fristen.

Hvis det ikke hadde blitt noen løsning, ville rundt 3.700 statsansatte ha gått ut i streik.

– Vi er glade for å ha fått på plass en avtale, fordi en streik først og fremst rammer uskyldige tredjepersoner, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) da hun møtte pressen etter at enigheten var et faktum.

Da hadde partene sittet i forhandlinger siden onsdag morgen. Opprinnelig gikk meklingsfristen ut ved midnatt, men etter 14 timer på overtid ble de enige.

Følger frontfaget

På den ene siden av bordet satt alle de fire hovedorganisasjonene i statlig sektor, LO, YS, Unio og Akademikerne, mens forhandlingsdelegasjonen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet satt på andre siden.

– Vi har fått et oppgjør som er innenfor frontfaget. Vi har fått en likelønnsprofil, og jeg er veldig glad for at vi greier å løfte kvinner i staten. Vi er også kommet til enighet om pensjon, som er et krevende tema, sier Mæland, som takker partene og Riksmekleren for samarbeidet.

Rammen ble som for frontfaget, altså på 3,2 prosent

Tilfredshet i LO

Ifølge LO Stat innebærer enigheten et høyt generelt tillegg med likelønnsprofil, en trygg og god avtalefestet pensjon (AFP) også for medlemmer født etter 1962 og bedre uttelling for variable tillegg i opptjening av pensjon.

– Jeg er tilfreds med at vi kom i mål med et resultat uten å sende medlemmene våre ut i streik. Dette har vært en helt spesiell forhandling og mekling, der vi brukte altfor lang tid på å komme i posisjon for reelle forhandlinger om kjernespørsmålene, noe staten må ta mye av ansvaret for, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Avtalen som nå er inngått, innebærer at alle får et generelt tillegg på A-tabellen med virkningsdato 1. mai. Dette vil fordeles slik:

* 1,35 prosent fra lønnstrinn 19–46

* 1,55 prosent fra lønnstrinn 47–63

* 1,35 prosent fra lønnstrinn 64–101

* Lokal avsetning på 1,24 prosent med virkningsdato 1. juli.

60/40-fordeling

For LO, YS og Unio har det vært viktig at alle skulle sikres en reallønnsvekst gjennom et sentralt tillegg, mens Akademikerne ønsker å forhandle lokalt.

Unio opplyser at staten ville gi 0 prosent i sentrale tillegg og 100 prosent som lokale tillegg ute i virksomhetene.

– Sluttresultatet ble at mesteparten, 60 prosent, fordeles sentralt, mens 40 prosent fordeles lokalt ute i virksomhetene, sier Unios forhandlingsleder i staten, Guro Elisabeth Lind.

Denne fordelingen gjelder også for LO og YS, mens avtalen Akademikerne har med staten betyr at lønnstilleggene i sin helhet blir forhandlet fram lokalt på det enkelte arbeidssted i staten.

Fornøyde akademikere

For Akademikerne innebærer avtalen at det settes av 2,15 prosent til lokale forhandlinger med virkningsdato 1. mai.

– Oppgjøret har en økonomisk ramme som totalt gir en reallønnsvekst. Dette er vi fornøyd med. AFP har vært et krevende tema i forhandlingene, og vi skaper nå viktig trygghet og forutsigbarhet for mange av statens ansatte, sier leder i Akademikerne stat, Anders Kvam.

Leder i YS Stat, Pål N Arnesen, sier at de har fått gjennomslag for sine krav.

– Jeg er glad for at staten har kommet oss i møte på kravet om at ny avtalefestet pensjon blir tatt inn i tariffavtalen, og at alle faste og variable tillegg skal gi pensjonsopptjening, sier han.

Fagorganisasjonene Unio og Akademikerne ble torsdag kveld enige med arbeidsgiversiden KS under meklingen i kommuneoppgjøret. Dermed ble lærerstreiken avverget.

140 ansatte i Oslo rådhus, flesteparten i byrådsavdelingen, er ute i streik etter at Akademikerne brøt meklingen i lønnsoppgjøret i Oslo kommune.