Nasjonale talspersoner Une Bastholm og Arild Hermstad under Miljøpartiet De Grønne sitt landsmøte på Fornebu fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

MDG sier at det går en grense for hvor mye man skal bomme fra bilistene for at de skal bidra til et bedre klima. Den grensen mener de er nådd.

– Grensen er nådd, fastslår partitalsperson Arild Hermstad, ifølge VG.

Partiets nasjonale talspersoner, Hermstad og Une Aina Bastholm, vil sammen vise fram det de mener er en miljøsuksess i Oslo. MDGs landsmøte startet fredag.

Partiet ønsker nå å overføre Oslo-modellen til andre kommuner, men krever midler fra regjeringen slik at klimakuttmål kan nås også der.

– I fjor var 6 av 10 nybiler i Oslo el eller hybrid, utbyggingen av antall ladeplasser er tredoblet og for første gang på mange år går biltrafikken i Oslo ned. Nå er det 14.000 færre passeringer i bomringen daglig, sammenlignet med 2015. Det er 5 millioner færre i året, sier Hermstad.

Røe Isaksen: MDGs politikk kvester viktige næringer

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) liker flere forslag i MDGs plan for hva Norge skal leve av etter oljen, men refser helheten i partiets næringspolitikk.

«De Grønnes plan for Norge etter oljen» heter resolusjonen der MDG staker ut den næringspolitiske kursen for en oljefri fremtid. Partiet er i helgen samlet til landsmøte utenfor Oslo.

Sentrale elementer er en innovasjons- og gründerpakke og en grønn omstillingspakke for norsk økonomi som skal skape 15.000 nye jobber hvert år de neste ti årene. 10 milliarder skal brukes årlig til omstilling og innovasjon.

Støtte til såkornfond, utvidelse av skattefunn-ordningen, mer grønn forskning, kommersialisering og uttesting og skattefordeler til grønn virksomhet er forslag Røe Isaksen ønsker velkommen.

– Problemet med MDGs næringspolitikk er ikke akkurat denne resolusjonen. Problemet er at de samtidig vil kveste mange av de større næringene vi har, som driver fram også grønn innovasjon og teknologiutvikling, sier han til NTB.

Skog og industri – og olje

Tidligere i år gikk Røe Isaksen i rette med dem som kritiserer norsk industri og næringsliv i debatten om hva vi skal leve av etter oljen.

– Når jeg ser angrepene på næring etter næring, er det på tide å spørre: Hva skal vi faktisk leve av i dette landet? Offentlig forbruk? Subsidier? Drømmer? Digitale landskap? Lobbyisme? Reality-TV? skrev han.

MDGs næringspolitikk vil rive vekk fundamentet for et grønt skifte, frykter Røe Isaksen.

– Det er vanskelig å se hvordan skog- og treforedlingsindustrien skal kunne klare seg med de verneambisjonene MDG har. Og vanlig norsk industri er avhengig av en CO2-kompensasjonsordning, slik at bedriftene ikke flytter produksjonen til et område hvor de kan forurense mer, sier Høyre-toppen.

Vil øke utgiftene

Også oljenæringen er viktig, fordi norsk leverandørindustri vil være sentral i å utvikle ny teknologi som blir viktig i det grønne skiftet, ifølge Røe Isaksen:

– Hvis man river vekk hele olje- og gassnæringen fra leverandørindustrien, vil den ikke klare seg veldig lenge.

Frps miljøpolitisk talsmann Gisle Meininger Saudland etterlyser utregninger fra MDG for hvordan velferden skal finansieres uten olje- og gassnæringen.

– Derfor er det oppsiktsvekkende at et resolusjonsforslag fra MDG som blir omtalt som «De grønnes plan for Norge etter oljen», nesten utelukkende består av forslag som vil øke de offentlige utgiftene, og som overhodet ikke tar hensyn til at inndekningsmulighetene vil forsvinne uten oljenæringen, sier han til NTB.

Også Saudland viser til at flere av forslagene i MDG-resolusjonen er politikk regjeringen fører allerede i dag.

– Forskjellen er at vi ser at denne ambisiøse klima- og miljøstøtten ikke kan muliggjøres uten inntektene fra petroleumsnæringen, sier han.

Havvind vil gi jobber

MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm tok i sin landsmøtetale et oppgjør med spørsmålet om hva vi skal leve av etter oljen. Vi lever slett ikke utelukkende av olje her til lands, men snarere av folks arbeidsinnsats, og ni av ti er ikke ansatt i oljenæringen, var hennes poeng.

MDG vil fase ut oljenæringen gradvis over 15 år og mener det haster med å starte planleggingen.

– En storstilt satsing på havvind vil gi Norge mange tusen nye arbeidsplasser, sier Bastholm.

Hun er sterkt kritisk til utbyggingen av det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup, som de neste 50 årene vil sørge for 1,3 milliarder flere tonn CO2 i atmosfæren.

I MDG-resolusjonen heter det at et tydelig vedtak om at oljealderen skal avsluttes vil gi «forutsigbarhet og utløse nytenking og nysatsing som i seg selv vil skape mye ny aktivitet».

Mot MDG-kompromiss om vindmøller

Redaksjonskomiteen i Miljøpartiet de Grønne har kommet til et kompromiss i den bitre partistriden om utbygging av vindmøller på land.

I utgangspunktet hadde MDG to diametralt motsatte resolusjoner på bordet, og det gikk mot en bitter avstemning.

Den ene ville stanse nesten all utbygging av vindmøller for å beskytte verdifull natur, mens den andre ville åpne for betydelig utbygging for å gjøre Norge til et batteri for fornybar energi i Europa.

Men i morgentimene lørdag kom redaksjonskomiteen fram til et kompromissforslag som etter all sannsynlighet blir vedtatt senere på dagen, skriver Aftenposten.

Forslaget går ut på at det skal gis konsesjoner til utbygging av vindkraft på land, men primært i områder med eksisterende inngrep og infrastruktur og ikke i områder med urørt preg og andre viktige natur- og friluftsverdier.

Striden om vindkraft på land har splittet miljøpartiet. Flere av talerne mente det ville være galt å bygge vindmøller i norsk natur som setter utrydningstruede dyre- og fuglearter i fare. Andre mente at klimakrisen er så overhengende at fornybar vindkraft er av avgjørende betydning for et grønt skifte.