Bønder sør i Rogaland har det ikke lett for tiden. Avlingene har tidligere år blitt ødelagt av henholdsvis regn og tørke, og i år er det stankelbein som ødelegger.
Det er snakk om larvene til det såkalte myrstankelbeinet, en storvokst myggart som er problemet for bøndene i år, skriver Nationen. Det er så mange larver i jorda at om man stikker neven noen centimeter ned og tar opp jord, så følger en fire-fem larver med, sier Ragnvald Gramstad, seniorrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving.
Dødt gress
Larvene spiser røttene til gresset eller til nysådde grønnsaker. Det finnes alltid myrstankelbein men noen år blir det langt flere av dem enn vanlig og da oppstår problemene. Åkrer som skulle ha vært grønne og fine får store brune flekker der hvor gresset har dødd.
Les også: Dale innfører hastetiltak for å hjelpe bønder i tørkekrise
Gramstad sier at det finnes et gammelt kjerringråd som prøves ut nå.
– Vi kjører rett og slett på brent kalk på nattestid, en 40–50 kilo per dekar. Larvene gjemmer seg nemlig litt nede i jorda på dagtid, men kryper oppover på natten. Da vil kalken svi dem ihjel.
Leter etter tiltak
– Vi er fortvilet over situasjonen, og ser at vi må arbeide for å finne fram til måter å overvinne problemet på. I dag har vi ingen andre metoder enn det med kalkinga, og vi risikerer iallefall ingen ting med å prøve, avslutter Gramstad.