I et nytt forslag til EU-reform av Dublinordningen tas det til orde for en fordelingsnøkkel som skal spre asylsøkere over kontinentet.
Som Schengen-medlem kan forslaget, hvis det blir vedtatt, også få konsekvenser for Norge.
Meningen med forslaget er at de medlemsstatene som får mange asylsøknader skal måtte ta imot færre og de som har fått få, vil få flere.
Det kan få dramatiske konsekvenser for Norge, hvor tilstrømningen har vært lav siden Sylvi Listhaug og regjeringen innførte innstramninger etter flyktningkrisen i 2015.
I fjor ble det levert 2655 asylsøknader til norske myndigheter.
Til sammenlikning fikk topplandet Tyskland 161.000 nye søknader i 2018.
Sanksjoner
Om man nekter å ta imot asylsøknader, vil medlemslandene (som Schengenmedlem er Norge i utgangspunktet regnet med her) måtte betale 250.000 euro, som tilsvarer 2,5 millioner kroner, per flyktning / asylsøker.
Det fremgår av dokumentet at flere land har protestert mot ordningen, blant annet Ungarn, som avviser et «solidarisk» prinsipp, der et land tvinges til å bære byrden av høye ankomster fra andre land.
Les også: Asylsøkere tapte ankesak om alderstesting
Dublin-ordningen
Norge er ikke medlemmer av EU, men tilsluttet Dublin-ordningen. Det fremgår ikke av saken om norske myndigheter har blitt forespurt om hva Norge mener om saken. Erna Solberg har tidligere signalisert at hun er positiv til en ny asylavtale.
Resett følger opp saken og vil blant annet kontakte Utenriksdepartementet om deres syn på forslaget.