AP Photo/Matt Dunham)

Har vi hørt noe tilsvarende her hjemme? Var det ikke en som skrev på Facebook: «AP mener at terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Vi så hvordan det gikk med henne, det var som om hun hadde bannet i kirken.

Det er en forskjell mellom Norge og England, de har opplevd islamistisk terror og ser på det som en fare for nasjonens sikkerhet. Vi har heldigvis ikke opplevd dette, av uviss årsak siden de fleste land har det. Vi erfarte tragedien 22/7, og det satte landet i sjokk.

Det er avisen The Telegraph som kommenterer omstendighetene rundt da en mindreårig flyktning plasserte en bombe på t-banen. Heldigvis detonerte den ikke, den bare brant og skadet 30 mennesker. Bomben inneholdt 400 gram hjemmelaget sprengstoff og 2,2 kilo med skruer og spiker. I en fullsatt t-banevogn kunne det ha blitt en av de mest alvorligste terrorangrepene i England.

The Telegraph stiller det samme prinsipielle spørsmålet som Sylvi Listhaug – hva er viktigst, er det landets innbyggere, eller er det utlendinger som kommer hit? Dette spørsmålet ville ikke AP besvare og begynte å snakke om noe annet. Det med en dirrende pekefinger og harme i stemmen. De gikk så lang i bortforklaringer at Listhaug ble kastet fra sin post.

The Telegraph stiller et alvorlig spørsmål til britiske myndigheter:

«En som forteller i asylavhøret at han er opplært av IS til å drepe, ikke bare får han opphold i England, men han blir også plassert i et hjem der fosterforeldrene ikke blir informert om hvem han er?»

Så etterfølger det en «vaskeseddel» som kanskje burde ha vært sendt til forsterforeldrene:

«Ahmed er en våken gutt med en vanskelig bakgrunn, han liker fotball, PlayStation og planlegging av massemord. Han anklager England for sin fars død og gir penger til IS, samt at han liker å synge arabiske sanger om å drepe. Han har fortalt på skolen at det er hans plikt å hate England. Men vi regner med at han endrer seg om han føler seg velkommen i deres hjem.»

Terroristen kom fra Irak og snek seg med i en lastebil fra Calais, da han kom til England søkte han om asyl og hevdet at han var under 18 år. To år senere går han på t-banen med en sekk og går av på neste stasjon uten sekken. Sånne aksjoner er det umulig å forhindre, men det er mulig å prioritere innbyggeres sikkerhet.

The Telegraph lister opp tre punkter:

– Terroristen skulle ikke ha fått opphold etter Dublin-avtalen.

– Ustabile personer med en mulig farlig bakgrunn bør ikke slippes inn i landet.

– Innbyggernes trygghet skal være første prioritet.

Dessverre har vi politikere som lukker øynene helt til noe skjer, da bretter de ermene og skryter av hva de gjør. Men som sagt vi må vente til noe skjer – vi trenger ikke å lære noe av andre lands feil?

The Telegraph ironiserte over at en minister besvarte kritikken slik: «lesson to be learned».