Åsne Seierstad fikk prisen i klassen sakprosa for boka «To søstre» utgitt på Kagge Forlag i 2016. Nå kan hun bli saksøkt for boka. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forfatter Åsne Seierstad sier hun er nysgjerrig på hva de to kvinnene fra Bærum vil si om boka «To søstre», som hun publiserte om dem uten deres samtykke.

Etter at de to norsk-somaliske søstrene nå er funnet i live i Syria, har advokater sagt at de kan ha juridisk grunnlag for å saksøke Seierstad.

I en kommentar sier Åsne Seierstad til NRKat hun er nysgjerrig på hva søstrene vil synes om boka. Hun sier også at hun ser fram til å høre fra dem.

Påstander

Seierstad ga ut boka «To søstre» i 2016 om to søstre fra Bærum som i 2013 reiste til Syria for å slutte seg til IS. Boka er basert på dokumenter hun fikk fra familien, men Seierstad fikk ikke samtykke fra de omtalte kvinnene.

Advokatene Per Danielsen og Carl Bore, som ikke har lest boka, sier begge at hun trolig har gått over streken rettslig eller etisk.

– Det er vanskelig å se at det er nødvendig å offentliggjøre så omfattende detaljer i disse unge kvinnenes tidligere liv, som barneskolestiler, private notater og lignende, har Bore blant annet uttalt i sin kritikk til Klassekampen.

– Det er besynderlig nå på andre dagen å forholde seg til påstander fra en advokat som ikke har lest boken, sier Seierstad til NRK.

Sier det var viktig

– Forskere, myndigheter, etterretningen og skolefolk over hele Europa har de siste årene forsøkt å finne ut hvorfor tusenvis av unge mennesker vendte ryggen til vestlige demokratier og alt hva et moderne samfunn kunne tilby dem for et liv i ørkenen i Syria eller Irak, sier Seierstad.

Hun argumenterer med at det var viktig å finne ut hvem menneskene som dro til Syria var.

– Å vite hvem disse menneskene er, finner vi kun ut av gjennom å forsøke å snu hver stein i livene deres, om det er å lese en skolestil, få lese en chatlogg eller studere argumentasjonen deres i en mail, sier hun.