Biskop Bernt I. Eidsvig av Oslo oppfordrer politikere og myndigheter til å rydde opp i regelverket for au pairer.

Han er bekymret for au pairenes ve og vel: – Det er viktig å huske på at au pairene lett kan havne i sårbare situasjoner, og at mange av dem nødvendigvis ikke har et godt støtteapparat rundt seg, sier han.

Oslos katolske biskop er glad for at Utlendingsdirektoratet (UDI) nå har omgjort vedtaket som medførte at justisminister Jøran Kallmyrs (FrP) filippinske au pair den 9. mai fikk én dags frist på å forlate Norge.

Må ryddes opp
– Denne konkrete saken synes å ha funnet en fornuftig utgang. Men det virker som om det fremdeles er en opprydningsjobb å gjøre med henblikk på klargjøring av regelverk og fortolkningspraksis, spesielt i de tilfeller hvor au pairene havner i en situasjon hvor forholdet til vertsfamiliene blir uholdbart. Her er det viktig å huske på at au pairene lett kan havne i sårbare situasjoner, og at mange av dem – det gjelder ikke bare filippinere, men også ukrainere, brasilianere, thailendere og andre – nødvendigvis ikke har et godt støtteapparat rundt seg.
Biskop Eidsvig påpeker at Den katolske kirken i Norge uttrykker støtte til og pastoral omsorg for au pairene, og at det langt overveiende flertall av de rundt 2000 au pairene som er i Norge, hvorav om lag 80 prosent er fra Filippinene, er tatt vel imot av sine norske vertsfamilier.
«De er ikke billig arbeidskraft og de synes det er stigmatiserende å bli sett på som gratis hushjelper for øvre middelklasse.»

Stempler au pairer
Den katolske Oslo-biskopen har også fått meldinger om at flere au pairer har opplevd retorikken i den politiske debatten og medieoppslag etter Kallmyr-saken som belastende.
– Det er viktig å understreke at de færreste au pairene er sårbare kvinner, men de kan havne i sårbare situasjoner. Mange fra Filippinene har for eksempel helsefagutdannelse, de er her på en lovlig au pair-ordning og de er her for å lære av og få erfaring fra Europa. De er ikke billig arbeidskraft og de synes det er stigmatiserende å bli sett på som gratis hushjelper for øvre middelklasse. Mange av de filippinske au pairene er også praktiserende katolikker og en styrke for den lokale menigheten. Det er mitt ansvar at de får den pastorale omsorgen og støtten de har behov for, sier biskop Eidsvig i Oslo katolske bispedømme.

Dette er en pressemelding fra Oslo katolske bispedømme.